Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 28.3.2024
 Grattis Sune
24.4.2009 / Landsbygdens Folk
EU förnyar klassificeringen för mindre gynnade områden
EU-kommissionen vill förnya klassificeringen av jordbruksområden med naturbetingade nackdelar. Med hjälp av experter har kommissionen identifierat åtta kriterier för mark och klimat som ska ligga till grund för klassificeringen.
Inom hela EU finns i dag över etthundra skiftande nationella kriterier som avgör om ett område kan få stöd enligt reglerna för mindre gynnade områden. Den europeiska revisionsrätten har kritiserat denna mångfald, som anses försvåra en likvärd behandling av områdena. EU-kommissionen har anlitat experter för att identifiera åtta viktiga kriterier som utgångspunkt för en objektiv och entydig klassificering.
De kriterier som föreslås är låga temperaturer, värmebelastning, markdränering, markens struktur och stenighet, rotdjup i marken, markens kemikaliska egenskaper, markens fuktighetsbalans samt lutningsgrad.
Kommissionen vill först testa hur den nya indelningen fungerar i praktiken och uppmanar medlemsländerna att genomföra simulationer med detaljerade, nationella data. Medlemsländerna ska skicka in sina simulationer till Bryssel senast den 21 oktober.
Mer än etthundra möten har redan hållits mellan kommissionen och medlemsländerna. En offentlig förfrågan senaste år gav 121 bidrag. Bidragen sammanfattas i konsekvensbedömningen.
Den nya klassificeringen ska enligt planerna tas i bruk år 2014. Fram till dess fortsätter det gamla systemet att gälla.
Översynen gäller inte bergsområden, som redan klassificeras enligt objektiva, gemensamma kriterier. Andra områden med särskilda nackdelar, exempelvis öar och kustområden, klassificeras också framdeles enligt de befintliga kriterierna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab