Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
24.4.2009 / Landsbygdens Folk
Spanska jordbrukare försvarar sin genmajs
Flera europeiska länder ställer sig tveksamma till odlingen av gentekniskt förändrade grödor och vill förbjuda dem helt och hållet. Så inte Spanien. Många spanska jordbrukare är övertygade om att den gentekniskt förändrade majsen ger större odlingssäkerhet.
Senaste vecka demonstrerade 5.000 spanjorer mot gentekniskt förändrad majs och krävde att statsminister José Luis Rodriguez Zapatero ska följa andra EU-länders exempel och förbjuda odlingen av Bt-majs.
Men ett förbud skulle inte enbart skaffa Zapatero nya vänner, utan också fiender. Spanska jordbrukare har flera års erfarenheter av att odla Bt-majs och uppskattar dess egenskaper.
Där de flesta EU-länder ännu nöjer sig med små försöksrutor, odlar spanjorerna sedan år 1998 den omtvistade majsen. Till dags dato har odlingsytan ökat till sammanlagt 80.000 hektar. Det motsvarar 75 procent av all GMO-majs i hela EU.
Larverna från majsborren eller majsmottet (Ostrinia nubilalis) var länge en svår plåga i de spanska majsodlingarna och förstörde årligen en försvarlig del av skörden. Den gentekniskt förändrade majsen har tillförts en gen som skyddar grödan mot skadeinsekten. Många spanska odlare anser att introduktionen av GMO-majsen inte kan gå fort nog. I de "skadedjursfria zonerna" växer GMO-majsen hög med kraftiga kolvar. Enligt experter höjer GMO-majsen odlarens bruttointäkter med i medeltal 12 procent.
Den katalanska provinsregeringen hänvisar till att hektarskörden har stigit med upp till ett ton i områden där majsborren tidigare var en svår plåga. Samtidigt reduceras angreppen av mykotoxiner med 83 procent.
Den spanska regeringen ser ingen orsak att se över sin GMO-vänliga politik. Statssekreterare Josep Puxeu vid jordbruksministeriet betonar i tidningen El Pais att tyskarna kanske har råd att förbjuda GMO-majs, eftersom de inte har lika svåra problem med skadeinsekter. Puxeu varnar för att demonisera den gröna bioteknikens resultat och konstaterar att många livsmedel redan i dag produceras med hjälp av gentekniskt modifierade proteiner. Den spanska Bt-majsen används nästan uteslutande som fodermedel.
Spaniens vetenskapsminister, biologen Cristina Garmendia, är likaså en förespråkare av den gröna gentekniken. Enligt Garmendia, tidigare chef för ett bioteknikinstitut, understryker att gentekniskt förändrade produkter inte har förorsakat några skador på människor eller miljö.
För odlingen av genförändrad majs gäller särskilda regler. Jordbrukarna måste iaktta stränga föreskrifter om säkerhetsavstånd till andra skiften. Enligt lag måste minst 20 procent av skiftena besås med konventionella sorter för att motarbeta resistensbildning hos skadedjuren.
Numera står talrika GMO-majssorter till de spanska odlarnas förfogande. År 2007 hade omkring 50 Bt-sorter antecknats i sortregistret. Alla baseras på samma genkonstruktion som Monsantos Mon810. Under de första odlingsåren var Comba den enda sort som stod till förfogande. Sorten utvecklades på basen av Bt176-majsen som godkändes i EU år 1997.
Enligt ett regeringsbeslut från år 2004 har den transgena majssorten Bt176 numera strukits ur sortregistret med anledning av en misstänkt antibiotikaresistent gen i jordbakterier. Regeringen följde därmed en rekommendation av den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab