Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
24.4.2009 / Landsbygdens Folk
ÖSP röstade om GMO
ÖSP är inte redo att på stående fot gå Munsala ÖSP-avdelning till mötes och uttala sig för ett förbud för odling av genmanipulerade grödor i Finland. ÖSP säger att ett beslut om odlingsförbud för GMO-grödor i Finland i fösta hand måste basera sig på lagstiftning och forskning.
Men det finns delade meningar i ÖSP. I måndags var det första gången sedan 1972 som ett förbundsmöte tvingades gå till omröstning i en fråga. 37 av delegaterna röstade för att ett odlingsförbud ska basera sig på lagstiftning och forskning medan 20 delegater röstade för en återremittering av ärendet för ytterligare behandling, bland annat via seminarier.
Det var Fjalar Holmqvist från Karleby som föreslog underkännande av styrelsens förslag. Holmqvist var kritisk till ÖSP-styrelsens sätt att hantera motionen. Han sade att motionen behandlats ytligt och nonchalant. Holmqvist räknade upp flera faktorer som han ansåg borde vara avgörande för att få ett GMO-förbud till stånd.
- Den biologiska mångfalden äventyras. Det blir slut med det ekologiska jordbruket. Även de som inte vill odla GMO drabbas då grödorna sprids tiotals kilometer via bin och vattendrag. Det är industrin och handeln som gör vinst på GMO som på sikt kan äventyra bondens yrke.
Holmqvist var också inne på behovet av en namninsamling mot GMO.
- Med det här svaret väntar ÖSP stillatigande på utfallet av lagstiftningen. Man missar sin uppgift genom att inte ta klart ställning och avstånd från GMO-användningen i Finland.
Holmqvist sekonderades av Bengt Ek från Munsala som sade att ÖSP ska vara ett föredöme och inte invänta lagstiftningen utan genast ta ställning mot GMO. Ek kritiserade också GMO-företaget Monsanto och menade att man alltför mycket låter sig påverkas av deras forskning.
- Tyvärr tar det 30-40 år innan vi får veta sanningen om GMO. Då är det för sent om vi redan har den i våra odlingar.
ÖSP-ordföranden Mats Nylund tillbakavisade Fjalar Holmqvists kritik och sade att ÖSP-styrelsen nog minsann tagit den här frågan på allvar.
- Det är få frågor som vi diskuterat så mycket och så grundligt. Jag accepterar inte kritiken att frågan skötts dåligt. SLC har hela tiden varit med och påverkat.
Henrik Strandberg från Nykarleby sade att alltid då det kommer något nytt och främmande så finns fakta och fiktion.
- Fiktion finns i obegränsade mängder. Vi ska ha fakta innan vi målar in oss i ett hörn. Det svar vi nu avger på motionen ger oss möjlighet att välja väg. Det finns inget som säger att vi blir påtvingade Monsanto eller GMO. Nu låter vi förnuftet arbeta och låter känslorna vila.
Efter omröstningen konstaterade Mats Nylund att en tredjedel av delegaterna var missnöjda med styrelsens förslag till utlåtande.
- Vi noterar detta. Därför kan jag lova att vi kommer att ordna seminarier kring GMO och diskutera frågan ytterligare.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab