Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
24.4.2009 / Landsbygdens Folk
Svårt läge för skogsindustrin
Den finska skogsindustrins situation är för närvarande verkligt besvärlig. Alla stora industridelar, sågar, cellulosa- och pappersbruken går dåligt. Därför finns det ingen del som kan betala för förlusterna i någon av de andra delsektorerna.
Det här konstaterade Metsäliittos vice VD, Ole Salvén, när han höll föredrag för de österbottniska producenterna på ÖSP:s vårmöte i måndags. Det var inga uppmuntrande fakta Salvén presenterade. Även utan den nu rådande lågkonjunkturen hade läget varit illa. Det stora problemet är mindre efterfrågan på den finska industrins produkter på huvudmarknaderna i USA, Japan och Europa. Orsaken till den minskade efterfrågan är bland annat mindre befolkning och elektroniska media.
- Det här leder till överproduktion och dåliga priser på nästan alla produkter och marknader.
Salvén konstaterade också att industrin byggt upp en stor kapacitet på basen av rysk råvara.
- Det ska sägas att Finland tjänat stora pengar på att förädla ryskt virke. Tack vare att det till stor del kommit som färdig fiber har industrin också haft maximal utdelning både av råvaran och logistiken. Alternativet är gallringsavverkning. Både avverkningen och transporterna blir då dyrare. Samtidigt som priset på slutprodukterna blivit sämre.
Salvén vände sig till skogsägarna och sade att industrin nog gör allt den kan för att få ner kostnaderna inom alla led.
- Ni tycker att det är ni som får ta hela stöten och ni tycker det är fel. Men jag kan försäkra er om att vi gör vad vi kan för att pressa kostnaderna inom alla delområden också då det gäller personalkostnaderna.
Han konstaterade att råvaran står för 50 procent av industrins kostnader, personalen för 20 procent och logistiken för tio procent. Bland resterande övriga kostnader på 20 procent ingår bland annat kemikalier och energi.
- Att vi har en liten hemmamarknad blir också dyrt. Konstruktionsvirke kan inte utan stora förluster skickas till fjärran marknader.
Konkurrensen från andra länder har också ökat bland annat på grund av plantering både i Europa och i Sydamerika. Där är rotationen på virket betydligt snabbare än i Finland. Ökad sågkapacitet i andra länder samt förbättrad skarvningsteknologi som gör att även sämre sågvara kan användas för mera krävande ändamål inverkar också. Det senare tar av den kvalitetstrumf som Finland haft.
Då det gäller avsättningen på sågat virke tog Salvén den amerikanska marknaden som exempel. Tidigare har man kunnat exportera virke till de två miljoner hus som årligen byggts där. Nu är årsproduktionen nere på 800.000 nya hus.
Också stark tillväxt av kompositmaterial och faner konkurrerar på marknaden. Salvén tog mdf-skivor som ett exempel och talade om ingenjörsträ. Dessutom har den starka euron i förhållande till dollarn, pundet och kronan inverkat negativt på konkurrenskraften.
Salvén konstaterade också att ett av den finska skogsindustrins trumfkort, nämligen kvaliteten, inte längre betalar sig som förr. - Det är svårt att få betalt för den bättre kvaliteten. Då har vi dessutom en tilläggskostnad för våra produkter med 15 euro per kubikmeter på grund av de längre avstånden till marknaden.
Salvén sade att industrin nu är tvungen att satsa på de lönsamma enheterna.
- Har vi inte en konkurrenskraftig industri så försvinner den. Det ligger i allas intresse att vi är konkurrenskraftiga. Vi gör nog allt vi kan för att vi ska ha en skogsindustri även efter denna kris. Men det här är ingen demokratisk process. De produktionsanläggningar som har de bästa förutsättningarna överlever. Vi har inte råd att hålla oss med produktion som går med förlust.
Vad framtiden beträffar sade Salvén att lågkonjunkturen som vi nu befinner oss i är temporär, men hur skogsindustrin ser ut när krisen är över återstår att se.
Som ljus på en annars rätt mörk himmel över den finska skogsindustrin såg Salvén att befolkningen i världen ökar snabbt.
- Efterfrågan på naturprodukter kommer att finnas på sikt. Miljöfrågan och lösningen på den kommer att gynna skogsindustrin.
Då det gäller bioenergi direkt ur skogen menade Salvén att med dagens energipriser så finns det fortfarande ett mervärde i att förädla skogens råvaror.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab