Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
17.4.2009 / Landsbygdens Folk
Tyskland förbjuder Monsantos GMO-majs
Tyskland har sällat sig till den skara av EU-länder som förbjuder odlingen av Monsantos genmodifierade majs Mon810. Tysklands jordbruksminister Ilse Aigner tillkännagav beslutet på tisdagen.
Redan tidigare har Ungern, Österrike, Frankrike, Grekland och Luxemburg sagt nej till odling av Mon810 inom sina områden. Mon810 är den enda gentekniskt förändrade majssort som än så länge är tillåten för odling inom EU.
Minister Aigners beslut var väntat eftersom hon knappast hade något annat val. Aigner representerar den krist-sociala unionen (CSU) i delstaten Bayern, där motståndet mot gentekniskt förändrade grödor är särskilt stort. Aigners partikamrat, Bayerns miljöminister Markus Söder, har redan tidigare vädrat GMO-majsens konfliktpotential. Söder har startat en kampanj för att göra Bayern till ett genteknikfritt område.
Inför höstens parlamentsval i Tyskland måste Aigner vara lyhörd för väljarnas åsikter. Av CSU-väljarna motsätter sig 76 procent odling av gengrödor. Av alla tillfrågade väljare tror 77 procent att CSU förlorar röster om Aigner skulle ge efter för Monsanto och ge grönt ljus för majsen.
Jordbruket i Bayern består av relativt små skiften och en bred majoritet av delstatens jordbrukare är motståndare till den gröna gentekniken. Trycket från den egna regionen har säkert spelat en viktig roll för jordbruksministerns beslut. Aigner framhåller emellertid att det aktuella förbudet mot Monsantos majs Mon810 inte ska tolkas som ett principbeslut mot den gröna gentekniken.
Hon vill stoppa odlingen av den aktuella majsen med stöd av den skyddsklausul som tillåter EU:s medlemsländer att stoppa potentiellt hälso- eller miljöfarliga grödor tills EU-forskare har bevisat motsatsen. Enligt kommissionen har inget EU-land ännu lyckats rättfärdiga ett GMO-förbud på basen av klausulen.
Jordbruksministern hävdar att hennes beslut är baserat på fakta och inte på politik. Hon hänvisar till studier som skulle tyda på att det gift som Mon810 producerar för att hålla skadeinsekter på avstånd, också skadar fjärilar, nyckelpigor och organismer i jorden.
Å andra sidan har EU:s livsmedelsmyndighet Efsa gång på gång försäkrat att Mon810 är riskfri. Flera andra studier bekräftar Efsas synpunkt. Nu måste Aigner snabbt skaffa fram dokumentation som vetenskapligt bevisar att hennes förbud är motiverat.
Monsanto hotar med ett anspråk på skadestånd till ett belopp som kan stiga till mellan sex och sju miljoner euro. Koncernen har redan besvärat sig mot Frankrikes motsvarande förbud, men man väntar fortfarande på ett utslag. Omkring 3.600 tyska jordbrukare hade planerat att så Mon810 denna säsong. Odlingsplanerna måste nu snabbt ändras. Jordbrukarna överväger nu rättsliga åtgärder mot GMO-förbudet.
EU-kommissionen reagerade förhållandevis lågmält på det tyska förbudet mot den gentekniskt förändrade majsen. Det tyska jordbruksministeriets argument kommer att granskas med största noggrannhet. Därefter blir det aktuellt med vidare åtgärder, heter det i Bryssel.
Kommissionen aviserar ett förfarande mot det tyska beslutet. Kommissionen försökte nyligen häva Österrikes och Ungerns motsvarande förbud, men förlorade i miljörådet. Frankrikes och Greklands förbud har ännu inte behandlats av rådet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab