Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
17.4.2009 / Landsbygdens Folk
Jordbrukare vill stoppa grispatent
På onsdagen löpte besvärstiden ut för Monsantos så kallade grispatent. Jordbrukets producentorganisationer samt miljöorganisationer lämnade samma dag in sina besvärsunderlag till det europeiska patentverket i München. Grispatentets motståndare arrangerade också demonstrationer framför patentmyndigheten.
Det omstridda grispatentet med numret EP 165177 gäller ett test som gör det möjligt för uppfödare att fastställa en speciell genvariant hos svin, som påverkar tillväxt och köttets kvalitet.
Producentorganisationerna fruktar att Monsanto kan reservera patenträttigheter för de identifierade generna. Detta kunde medföra att grisavlare måste betala höga avgifter om de tillfälligtvis skulle avla fram grisar med samma gener.
Eventuellt kan också uppfödare tvingas betala licensavgifter om de säljer grisar med de aktuella generna, fastän det egentligen handlar om gener som redan existerar.
Den ursprungliga patentansökningen omfattande anspråk på patent för djuren som sådana, deras DNA-sekvenser och själva testutrustningen. Patentverkets experter har emellertid inskränkt rättigheterna till själva testmetoden. Anspråken på djuren, gensekvenserna och testutrustningen är inte beståndsdelar av patentet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab