Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
17.4.2009 / Landsbygdens Folk
De salmonelladrabbade gårdarna mister inte sina stöd
Salmonellasaneringen på de drabbade svin- och fjäderfägårdarna leder inte till förluster av jordbruksstöd. Saneringarna betraktas som ett oöverstigligt hinder (Force majeure) och är ett godtagbart uppehåll i produktionen.
I miljöstödet till husdjursgårdar, i LFA-stödets nationella tilläggsdel samt i det nationella stödet för svin- och fjäderfähushållning som frikopplas från produktionen betraktas gården som en husdjursgård trots salmonellasaneringen.
Samma princip skall även gälla för stödet för djurens välbefinnande. Eftersom det stödet baserar sig på djurregistrens uppgifter om djurantal skall beräkningsgrunderna i saneringsfallen ses över. Övervakningen av stöd som betalas på basis av djurantal kommer inte att avbrytas trots salmonellan.
Det har nu kommit fram att Salmonella tennessee har förekommit i fabriksområdets omgivningsprover på Foderraisio i flera år. Foderraisios informationschef Heidi Hirvonen har tidigare bekräftat att förra höstens positiva salmonellaprover är av samma stam som den som nu har orsakat salmonellaepidemin på både höns- och svingårdar via foder från Foderraisio.
Informationen om de positiva salmonellaproverna har behandlats mellan Foderraisio och Livsmedelssäkerhetsverket Evira och områdena har sanerats enligt myndigheternas anvisningar.
Jord- och skogsbruksministeriet skall, enligt etermedierna, tillsätta en arbetsgrupp bestående av svenska experter för att reda ut salmonellahärvan. Det behövs utomstående personer eftersom alla de finska foderexperterna är djupt inblandade. Det skall utredas om allting gått rätt till och om man gjort tillräckligt för att försöka undvika salmonellaepidemin.
Enligt uppgifter från Livsmedelsverket Evira i onsdags hade Salmonella tennessee påträffats i avföringsprover från 30 hönsgårdar och 10 svingårdar av de cirka 800 gårdar som Foderraisio levererat till. Hittills har 93 procent av avföringsproverna från de potentiella hönsgårdarna och 94 procent av svingårdarna analyserats. Inga nya fall har påträffats under de senaste veckorna.
I foderproverna har man hittills funnit salmonella i fodret på 18 hönsgårdar och 21 svingårdar. Avföringsproverna kommer att utföras på nytt på de gårdar där avföringsproverna varit negativa men foderproverna positiva.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab