Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
14.12.2001 / Landsbygdens Folk
EU-besvikelse över nya BSE-fall
EU-kommissionen är "besviken men inte överraskad" över de första BSE-fallen Finland och Österrike. Sverige är numera det enda BSE-fria landet inom EU. Samtidigt upptäcks allt fler nya fall i Östeuropa. Kött- och benmjöl antas vara den viktigaste spridningsvägen.
I dag har BSE konstaterats i snart sagt varje europeiskt land. I år har flera östeuropeiska länder upptäckt sina första fall sedan de börjat med tester.
Till de få som inte har rapporterat ett enda fall hör Balticum, Polen, Ungern och de stater som bildats av det tidigare Jugoslavien. I september kom de första rapporterna om BSE utanför Europa, då Japan anslöt sig till BSE-klubben.
Enligt statistiken från Animal Health ligger Irland på andra plats efter Storbritannien med 756 BSE-fall, Portugal 597, Frankrike 443, Schweiz drygt 400. Bara i år har 37 nya BSE-fall upptäckts i Schweiz.
Tyskland är nu uppe i 131 fall, Spanien 79, Belgien 61, Italien 43, Holland 21, Danmark 8, Slovakien 4 och Tjeckien 2. Grekland, Slovenien, Finland och Österrike har ett fall var. Utanför Europa har tre BSE-fall rapporterats från Japan.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab