Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
3.4.2009 / Landsbygdens Folk
EU-parlamentet kräver stabilare matpriser
Marknadsmekanismerna inom livsmedelssektorn borde rättas till. Konsumenterna måste garanteras mat till ett rimligt pris medan jordbrukarna ska ha rätt till en anständig inkomst. Det anser EU-parlamentets jordbruksutskott i ett betänkande.
Betänkandet tar upp problemen på livsmedelsmarknaden, som enligt utskottet inte fungerar som den borde. Utskottet hänvisar till att konsumentpriset inte sällan är fem gånger högre i handeln, jämfört med det pris köparen skulle betala direkt hos producenten.
Parlamentarikerna uppmanar EU-kommissionen att undersöka omkostnaderna i produktions- och distributionsledet. Enligt rapportören Katerina Batzeli (Grekland) är detta prisgap ett problem som särskilt drabbar de första och de sista länkarna i livsmedelskedjan.
Producenter och konsumenter lider under den vinstmaximering som låter sig utlösas av bristande konkurrens, menar Batzeli. Leverantörer och distributörer missbrukar sin dominerande ställning till att pressa priserna till ohållbart låga nivåer.
Utskottet anser att den tilltagande koncentrationen i livsmedelskedjan förvrider de riktiga proportionerna mellan kostnader och intäkter. Situationen förvärras av spekulation med de råvaror som jordbrukarna är beroende av för att kunna producera.
I betänkandet konstaterar Batzeli att den europeiska livsmedelsmarknaden måste regleras. Det är därför viktigare än någonsin att upprätta de nödvändiga instrumenten för en sådan reglering. Parlamentarikerna vill förbjuda marknadsföringsstrategier som förstör balansen på marknaden. Det borde bli förbjudet för handeln att saluföra livsmedel under inköpspriset. Handeln utnyttjar sin dominerande ställning till att diktera priser och betalningsfrister gentemot producenterna.
Man konstaterar att detaljhandeln inte sällan missbrukar sloganer som "rättvis handel" för att höja sina vinstmarginaler. Därför borde EU utarbeta en heltäckande strategi för att stöda och bygga upp ett system där handeln verkligen är rättvis.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab