Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
27.3.2009 / Landsbygdens Folk
Förhöjningarna i energiskatterna återbärs i regeringens budgetramar
Regeringen beslöt i tisdags i samband med budgetramarna för åren 2009-2013 att jordbrukarna får återbäring på förhöjningarna av energiskatterna som också fastställdes i budgetramen. För återbäringarna reserveras 35 miljoner euro. Det heter i regeringens pressmeddelande att skatteåterbäringen till jordbruket och den professionella växthusodlingen förhöjs så att jordbrukets energiskattebörda inte växer väsentligt.
Syftet med att höja energiskatterna kännbart - höjningen skulle träda i kraft 2011 - är att kompensera för den inkomstminskning som slopandet av arbetsgivarnas FPA-avgift medför.
Det heter vidare att regeringen har beslutat om den nationella delfinansieringen av EU:s så kallade hälsocheck. Det handlar om den del som på grund av den förhöjda moduleringen flyttas från gårdsstödet till landsbygdsstödet. Det är nästa år 6 och året efter 9 miljoner, 2012 är det 12 miljoner och 2013 är det 15 miljoner.
Det som regeringen beslöt i budgetramen var alltså att Finland bidrar med motsvarande nationell finansiering. Själva stödformerna är ännu öppna, men det kan eventuellt komma att handla om kompenserande åtgärder i och med att mjölkkvoterna slopas 2015 samt om åtgärder inom nötköttssektorn och tilläggsåtgärder inom energiförsörjningen.
- Jag är mycket nöjd med resultatet sade jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila (c) efter förhandlingarna i tisdags.
Enligt jordbruksrådets beslut i EU är huvudsyftet att de nya moduleringspengarna ska satsas på de så kallade nya utmaningarna, det vill säga klimatförändring, förnybar energi, vattenförsörjning och biologisk mångfald, men det finns alltså rum för åtgärder inom exempelvis mjölksektorn.
Tisdagens beslut om budgetramarna gäller alltså inte de stödformer som en arbetsgrupp för närvarande sitter och funderar på och som handlar om tillämpningen av den 10 procent av stödet i den gemensamma lantbrukspolitiken som vi i Finland får hålla som produktionsbundet stöd. Det var det som var det stora undantaget Finland fick i hälsogranskningen.
Pengarna i de tidigare skrivningarna kring budgetramarna finns kvar. Där heter det bland annat att ett tilläggsanslag på knappt 42 miljoner reserveras för genomförandet av det nationella skogsprogrammet och handlingsplanen för METSO-programmet.
Dessutom har transportstödet för sockerbetor beaktats. Vidare har överföringen på 30 miljoner euro från budgeten till Gårdsbrukets utvecklingsfond nämnts.
Utöver det här kan nämnas att beslutet om att sänka momsen på livsmedel till 12 procent från 1 oktober finns kvar enligt regeringens beslut.
De uppdaterade penningsummorna var inte ännu ute i offentligheten i onsdags, de torde komma så småningom.
I anslutning till nyorganiseringen av statsandelsreformen utlovar regeringen ett bestående system med riktade pengar på sammanlagt 30 miljoner euro för glesbygdskommuner och kommuner med skärgård. I Svenskfinland berör det här Kimitoön, Väståboland och Malax.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab