Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
27.3.2009 / Landsbygdens Folk
Salmonellakällan på Raisio har lokaliserats
Insugningsluften från kylsystemet i en produktionslinje är den sannolika källan till salmonellahärvan, säger Foderrraisio i ett pressmeddelande från i onsdags. Bakterien Salmonella Tennessee har med största sannolikhet sugits in i systemet från omgivningen. Foderraisio stöder sig på Eviras slutsatser. Vid produktionslinjen har bara höns- och svinfoder tillverkats.
I sitt meddelande konstaterar Foderraisio vidare att man inte har hittat någon "förstahandsorsak" i importerade sojapartier.
Från Foderraisio ser man det som en lättnad för alla parter att felet har hittats och att man kan vidta åtgärder. Hela foderfabriken rengjordes för ett par veckor sedan. Också kylsystemet har rengjorts och nu förbättras även tekniken. Foderraisio försäkrar dessutom att bolaget kan ta ansvar för och täcka de skador som kunderna har utsatts för.
Enligt myndigheterna har försummelser eller fel inte förekommit i Foderraisios verksamhet.
Övervakningssystemet kommer nu att skärpas ytterligare.
Onsdag kväll hade Salmonella Tennessee hittats i avföringsproven från 27 värphönserier och från 9 svingårdar. I anslutning till epidemin undersöks sammanlagt 800 gårdar, som tagit emot foder från Foderraisio. En tredjedel är värphönserier och resten svingårdar.
I onsdags hade cirka 73 procent av avföringsproven från värphönserier och svingårdar undersökts enligt Eviras rapport. Av proven från värphönserierna var cirka 13 procent salmonellapositiva. Av proven från svingårdarna var motsvarande procent 2.
Även foderprov har tagits på cirka 500 gårdar. Fram till onsdagen fanns resultatet från hälften av proven . Av proven från hönserierna har man hittat Salmonella Tennessee i nio stycken. Motsvarande siffra för svingårdarna är 18.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab