Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
27.3.2009 / Landsbygdens Folk
Stödet för mångfaldsåkrar ger lyft åt fröhandeln
Fröhandeln är förberedd på större åtgång av fröblandningar i och med att naturvårdsåkrar ger rätt till miljöstöd i år. Det berättar Kimmo Pusa, produktgruppschef för fröavdelningen hos Agrimarket.
Som stödberättigade naturvårdsåkrar räknas från och med i år förutom fleråriga vallåkrar också mångfaldsåkrar. De fleråriga vallåkrarna anläggs med frö av fleråriga vall- eller gräsväxter. Mångfaldsåkrarna kan anläggas med fröblandningar för ängsväxter, viltväxter eller landskapsväxter.
- Vi har helt nya fröblandningar i vårt sortiment, berättar Kimmo Pusa från Agrimarket.
Hur stort intresset för fröblandningarna för mångfaldsåkrar kommer att vara är enligt Pusa svårt att förutspå, men beställningar har redan kommit in. Dessutom har Agrimarket annonserat om fröblandningarna i lokaltidningar.
- På ogynnsamma platser kan stödförnyelsen vara välkommen. Nära städer finns säkert intresse för odling av ängsväxter, och jägare odlar gärna foder för villebråd, berättar Pusa.
På K-Lantbruk förväntar man sig också en stor efterfrågan på de nya fröblandningarna.
- Vi har inte annonserat om de nya fröblandningarna, men förfrågningar kommer ändå hela tiden in, berättar Juha Siltavuori, produktgruppschef hos K-Lantbruk.
- En färdig fröblandning kan vara ett bra alternativ om man vill vara säker på att fylla kraven.
Alla typer av naturvårdsåkrar ska anläggas senast den 30 juni. Stödet för mångfaldsåkrar är 300 euro/hektar, och för fleråriga vallåkrar 170 euro/hektar. Växtskyddsmedel får inte användas. Åkrarna får inte heller bearbetas, utom när de anläggs eller bryts för andra ändamål.
För att uppnå ett stöd på 300 euro/hektar för en mångfaldsåker måste växtligheten förnyas så gott som varje år, och delvis med specialväxter, påpekar TE-centralen. För fleråriga vallåkrar räcker det med slåtter ungefär vart tredje år, för att trädplantor ska hållas borta.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab