Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
27.3.2009 / Landsbygdens Folk
EU dryftar lättnader för eko-proteinfoder
En EU-kommitté ska dryfta möjligheten att tillfälligt tillåta användningen av konventionellt proteinfoder vid akut brist på ekologiskt foder. Finlands jordbruksminister Sirkka-Liisa Anttila lade fram förslaget vid måndagens rådsmöte och fick stöd av flera medlemsländer.
Minister Anttila har i olika sammanhang påtalat de ekologiska producenternas svårigheter att skaffa fram tillräckliga mängder av ekologiskt proteinfoder. Problemen har framför allt berott på ogynnsamma väderförhållanden och inskränkta odlingsarealer.
Det har varit akut brist på ekologiskt producerad ryps, ärter och bondböna. Det har till och med varit svårt att rå på bristen genom att öka importen.
Enligt Anttila är det svårt att finna sådant ekologiskt proteinfoder på världsmarknaden som lämpar sig för finländska förhållanden. Det är inte heller förenligt med den ekologiska grundtanken att importera fodret från fjärran länder.
EU-reglerna förutsätter att ekogårdar i normalfall endast får använda ekologiskt producerade proteinfoder. Anttila efterlyser nu större flexibilitet i sådana nödsituationer där lämpligt foder inte kan skaffas fram.
Agrarkommissionär Mariann Fischer Boel lovade att föra ärendet till beredning i en specialkommitté med experter från medlemsländerna. Under rådsmötet fick Anttilas förslag bifall från flera ministerdelegationer.
Minister Anttila framhåller att ekoproducenterna behöver flexibla regler för att säkerställa den ekologiska husdjursproduktionens fortbestånd också i nödsituationer. Hon efterlyser en bred diskussion om möjligheterna att öka produktionen av ekologiskt proteinfoder.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab