Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
27.3.2009 / Landsbygdens Folk
Mjölkpriset sjunker i nästan alla EU-länder
Avräkningspriserna för mjölk har sedan hösten 2008 sjunkit stadigt i nästan hela EU. Konsumtionen hankar efter produktionen och lagren med mjölkprodukter fylls, skriver den tyska marknadscentralen ZMP i en analys. Enligt ZMP tömdes EU-förråden av mjölk och mjölkprodukter praktiskt taget helt under mjölkboomen år 2007. Under 2008 började konsumtionen avta med resultatet att tillgång och efterfrågan hamnade ur balans.
Den starka efterfrågeökningen år 2007 stimulerade produktionen, som fortsatte att öka under år 2008 fastän efterfrågan började sjunka. Klyftan mellan utbud och efterfrågan vidgades snabbt och mjölkprisraset var ett faktum.
Den globala finanskrisen har bidragit till det markanta prisfallet. Just nu råder en svårbemästrad obalans på marknaden. Det genomsnittliga avräkningspriset i EU-27 ligger under 30 cent per kg, men prisskillnaderna är stora mellan medlemsländerna.
I EU startade i mars uppköpen av smör och skummjölkspulver till interventionslagren. Marknadspriset för smör och skummjölkspulver har sedan år 2008 delvis sjunkit under interventionsnivån. Interventionen tryggar emellertid ännu en mjölkprisnivå på 22 cent. Råvaruvärdet för mjölk, baserat på de aktuella intäkterna från försäljningen av smör och skummjölkspulver, låg enligt tyska beräkningar under interventionsnivån redan i november 2008. I februari 2009 sjönk nivån till 18,6 cent per kg, vilket är det lägsta värdet någonsin.
Situationen i mars och april kommer att ge en fingervisning om möjligheterna att stabilisera marknaden genom intervention. Taket är satt till 30.000 ton för smör och 109.000 ton skummjölkspulver. EU-kommissionen har emellertid meddelat att man fortsätter med uppköpen genom anbudsförfarande.
Ett positivt tecken är att prisraset på mjölk på världsmarknaderna förefaller att ha stoppats upp. Världsmarknadspriserna sjönk mycket snabbt från hösten 2008 till januari 2009. Sedan mitten av februari har priserna varit relativt stabila. Dessvärre har priserna stannat upp på en så låg nivå att EU:s mjölkproducenter har svårt att konkurrera, trots exportbidraget från Bryssel.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab