Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
20.3.2009 / Landsbygdens Folk
Mjölken räcker till i Finland
Självförsörjningsgraden för mjölk i Finland är omkring 100 procent. Därför behövs ingen import av färskmjölk till Finland. Det budskapet förde Mjölkdelegationens ordförande Olli Laaninen fram vid delegationens möte i tisdags.
- Eftersom självförsörjningsgraden är så hög som den är, så måste varje liter mjölk som importeras till landet kompenseras med lika stor export, påpekade Laaninen.
Den internationella mjölkmarknaden har under den senaste tiden präglats av sjunkande priser och hårdare konkurrens, vilket enligt honom gör att det inte är enkelt att få ut mjölken från Finland på exportmarknaden.
Bakgrunden till Laaninens uttalande är den färskmjölk som Arla Ingman nu importerar från Sverige till Finland. Prisskillnaden mellan den importerade och den inhemska mjölken är rätt stor. Den svenska mjölken kostar knappt 80 cent per liter mot närmare en euro för inhemsk mjölk.
Olli Laaninen är rädd för att importen pressar priserna på den inhemska marknaden och hänvisar till situationen för inhemskt nötkött. Trots ett långvarigt underskott på inhemskt nötkött så har priserna nämligen hållits låga jämfört med många andra EU-länder.
- Handeln och internationella aktörer lyckas hålla priserna på en låg nivå då de en gång har pressats ner.
Arla har en tydlig målsättning att växa på den finländska marknaden. Enligt Hans-Åke Hammarström på Arla Foods är målsättningen för bolaget att komma upp i en marknadsandel på 30 procent i Finland. Hammarström intervjuades för nätupplagan av den svenska tidningen ATL.
Hammarström berättar också att Arla fyller på med dansk mjölk i södra Sverige vartefter som den svenska mjölken skeppas över till Finland. Arlas mejerier i Danmark har haft kapacitetsproblem, medan anläggningarna i södra Sverige inte gått för fullt. På detta sätt maximerar Arla effektiviteten i sin produktion.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab