Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
20.3.2009 / Landsbygdens Folk
EU-byråkrater ska praktisera på lantgårdar
Tjänstemännen vid EU:s generaldirektorat för jordbruk ska i framtiden praktisera på lantgårdar för att få större förståelse för jordbrukarnas arbetsförhållanden. Det framgår av en handlingsplan om förenkling av jordbrukspolitiken, som kommissionen presenterade på onsdagen.
Den så kallade skördepraktiken ska införas nästa år som en del av ett omfattande åtgärdsprogram i syfte att sänka EU:s förvaltningskostnader för jordbruket. Det övergripande målet är att minska byråkratin med en fjärdedel fram till år 2012.
Avsikten med skördepraktiken är att förbättra tjänstemännens insyn i praktiskt jordbruksarbete och öka förståelsen för de utmaningar dagens jordbrukare måste tackla för att klara jobbet.
Kommissionen vill uppmuntra jordbrukare och byråkrater att tala samma språk, uppger agrarkommissionär Mariann Fischer Boel, som hoppas att idén ska utmynna i mer realistiska lagförslag.
Administrationen i Bryssel är ökänd för sina krångliga texter. Många jordbrukare klagar över att pappersarbetet tar mer tid i anspråk än själva jordbruksarbetet på åkern.
Mariann Fischer Boel vill därför reformera språkbruket inom sin avdelning. Tjänstemännen ska genomgå kurser där de lär sig att uttrycka sig i klarspråk som vanligt folk förstår.
Detaljerna för såväl språkkurserna som jordbrukspraktiken ska ännu finslipas. Inom Fischer Boels administration uppges reaktionerna vara blandade.
Agrarkommissionärens talesman Michael Mann uppger att han gärna skulle tillbringa en vecka på landsbygden. Mera skeptiska kolleger jämför kommissionens planer med Mao Tse Tungs kulturrevolution där de intellektuella skickades ut i lantarbete.
Kommissionen vill därtill förenkla byråkratin genom att införa en mer regelbunden översyn av lagstiftningen och harmonisera tvärvillkoren så att alla rättsakter samlas på ett ställe.
En klar och tydlig kvalitetspolitik ska minska behovet av certifieringsregler och normer, vilket bidrar till att avlasta administrationen.
Kommissionens initiativ för en förenkling av jordbrukspolitiken startade i slutet av år 2006. Genom minskad byråkrati för jordbrukare, företag och myndigheter, vill kommissionen spara kostnader för hundratals miljoner euro.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab