Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
13.3.2009 / Landsbygdens Folk
Mjölkproducenter skramlar igen med strejkvapnet
Under vintern har mjölkpriset i flera EU-länder krupit ned till 20 cent per liter. Det är en ohållbar situation för mjölkproducenterna. De radikala mjölkböndernas intresseorganisation BDM har igen aktualiserat tanken på en ny leveransstrejk.
Tyska BDM hör till den europeiska takorganisationen European Milk Board (EMB) som lanserar kampanjer i hela Europa. Senaste sommar arrangerade BDM och EMB en tysk leveransstrejk som kortfristigt ledde till stigande priser. Men i dag är mjölkproducenternas situation till och med sämre än förra året. Finanskrisen har medfört ett priskrig mellan de stora marknadskedjorna, som i flera omgångar har sänkt sina priser på mjölk och andra livsmedel.
Läget på mjölkmarknaden har svängt fullständigt inom loppet av ett år. Varje liter var då efterfrågad ute i världen, särskilt på de stora exportmarknaderna i Kina och Sydostasien. Därefter kom finanskrisen och livsmedelskriserna i Kina, som gjorde slut på boomen.
Plötsligt produceras alldeles för mycket mjölk ute i världen. Samtidigt utvidgar EU sina mjölkkvoter, vilket ytterligare ökar mjölkmängden på marknaden. Kvothöjningarna har i synnerhet kritiserats av Tyskland, som anser att EU borde ha varit restriktivare.
Nu har Tysklands jordbruksminister Ilse Aigner inlett en häftig brevväxling med agrarkommissionär Mariann Fischer Boel. De två damerna tvistar om de riktiga åtgärderna för att tackla mjölkpriskrisen. Aigner kritiserar den fortsatta höjningen av mjölkkvoterna och den nya beräkning av kvotmängden som ska införas inom kort. Omberäkningen innebär att korrigeringsfaktorn för mjölkens fetthalt halveras. Resultatet är att omkring 1,7 miljoner ton mer mjölk hamnar ut på marknaden.
Mjölkböndernas organisationer anser att den enda tänkbara lösningen är att släppa ut mindre mjölk på marknaden. Det var ett fel att höja mjölkkvoterna. Nu måste de krympas på nytt, säger BDM-ordföranden Romuald Schaber.
Men EU-kommissionen fortsätter att stegvis öppna mjölkkranen för att utvidga kvoterna. Därmed kommer ännu mer mjölk ut på marknaden. Den ekonomiska situationen för Europas mjölkbönder fortsätter att vara ansträngd.
Ordföranden för de österrikiska jordbrukssällskapens förbund Gerhard Wlodkowski kräver en snabb helomvändning hos kommissionen. Den planerade mellangranskningen år 2010 kommer försent. Situationen i Österrike betecknas som mycket allvarlig, då till och med priser ned till 15 cent per liter har noterats på spotmarknaderna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab