Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 28.4.2024
 Grattis Ture
13.3.2009 / Landsbygdens Folk
Mjölkimporten irriterar producenter
Mjölkproducenterna i Nedervetil är som de säger "gorrarg". För en oinvigd kanske det inte låter så allvarligt, men översatt till brutalsvenska betyder det att de är riktigt förbannade. Orsaken är att det nu finns importmjölk från Sverige i vissa butiker.
Demonstrativt tar Håkan Engström fram ett S-kort och klipper itu det. För ett tag sedan bytte Mats Engström och Olav Hongell foderleverantör i protest mot Arlas mjölk i S-kedjans affärer. Och mera är på gång.
- Vi kommer inte att göra några som helst affärer med de kedjor som säljer importerad konsumtionsmjölk. I stället för att köpa maskiner av dem så börjar vi importera själva, säger Mats Engström.
Olav Hongell räknar snabbt ut att de båda gårdarna köper allfoder för 60.000 euro i året.
- Nog ska de sälja några paket av Arlas mjölk för att kompensera bortfallet då vi byter leverantör. Är vi fler bönder som gör på samma sätt blir trycket hårdare. Nu skulle det gälla för oss bönder att vara lika eniga som vi är oeniga. Då skulle vi nog få stopp på mjölkimporten.
Orsaken till att mjölkbönderna reagerar så skarpt på importmjölken är att de själva samtidigt fått sänkt pris på mjölken. Härom sistens sänkte Valio producentpriset med 4,7 cent per liter. För gårdar i Engströms och Hongells storlek betyder det ett inkomstbortfall på 1.500 euro i månaden. Låt vara att foderpriserna också sjunkit något, men den sänkningen kompenserar inte på långa vägar prissänkningen på mjölk.
- På sätt och vis kan vi acceptera den prissänkningen, eftersom Valio drabbats av valutakursförändringar på exportmarknaden. Men vi befarar att det kan bli ytterligare prissänkningar på grund av importmjölken. Det är därför vi vill ha bort den från våra affärer.
Engström säger att han är speciellt irriterad över att S-rörelsen börjat sälja importmjölk.
- Man tycker att eftersom S-rörelsen är en andelslagsrörelse så skulle det ligga i deras intresse att också se till de inhemska bönderna och deras andelslag.
Engström och Hongell säger att deras reaktion krasst handlar om att deras ekonomi är hotad.
- Vi har stora investeringar bakom oss och är beroende av att få en viss lön för vårt arbete. Sänks mjölkpriserna ytterligare kan det bli tufft. Skulle löntagarna drabbas av lönesänkning skulle det bli strejk direkt. Vi har ingen lag som skyddar våra inkomster.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab