Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
7.12.2001 / Landsbygdens Folk
Vem har blivit orätt behandlad av landsbygds myndigheterna?
- Om vi på finlandssvenskt håll har exempel på att jordbrukare har blivit orätt eller orättvist behandlade, så är det nu dags att kontakta landskapsförbunden. Det är enda sättet vi kan få reda på hur principerna om god förvaltningssed tillämpas av myndigheterna. Om du anser att det är skäl att reda ut ditt eget fall, ta då kontakt med ditt områdes verksamhetsledare så snart som möjligt.
Det är SLC-basen Holger Falck som kommer med den här uppmaningen. Han är SLC:s representant i en arbetsgrupp som har till uppgift att granska hur myndigheterna förvaltar jordbruks- och landsbygdsärenden.
Officiellt heter det att arbetsgruppen ska värdera kvaliteten av jordbruksförvaltningens service. Som ett viktigt deluppdrag ska arbetsgruppen reda ut om instruktionerna, regelverket eller gängse förfaranden inom lantbrukets stödförvaltning orsakar brister i jordbrukarnas rättskydd. Gruppen ska också granska den svenska servicen och olika möjligheter att utveckla samarbetet mellan jordbrukarna och förvaltningen, närmast vad gäller informationen.
- Ännu en viktig fråga som vi ska begrunda är sanktionerna och om de är rimliga i förhållande till förseelserna, säger Holger Falck. Det gäller speciellt miljöstödet. Och vilka erfarenheter har man av att besvära sig till TE-centralen, leder det någon vart?
Speciellt på producenthåll har man framhållit att de principer som har vunnit fotfäste inom förvaltningen inte får äventyra jordbrukarens rättsskydd. Den gängse principen inom jord- och skogsbruksministeriet är att tjänstemännen inte direkt får hjälpa till med stödansökningarna. Information får tjänstemännen ge, men de kan inte fungera som konsulter och handläggare av ärenden på en och samma gång. Det här ger säkert anledning till frustation och ger rum för många individuella tolkningar.
Jord - och skogsbruksministeriet har hänvisat till den europeiska gemenskapens direktiv. Frågan har i alla fall gett anledning till åtskilliga diskussioner i massmedierna. Jord- och skogsbruksminister Kalevi Hemilä har också svarat på en hel del riksdagsspörsmål om samma sak.
Arbetsgruppen har alltså nu till uppgift att få reda på var gränserna går - om sådana finns. Gruppen ska ha sitt arbete färdigt den sista mars nästa år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab