Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
6.3.2009 / Landsbygdens Folk
Priserna sjunker för spannmål och oljeväxter
Priset på oljeväxter sjunker enligt uppköparnas bud för vecka 10. Också priset på kvarnvete fortsätter att sjunka, medan Avena har höjt sina priser på foderkorn. Priset på korn är i övrigt ganska jämnt, medan priset på foderhavre varierar. Det torde bero på att Avena styr leveranserna till exporthamnarna.
Enligt Avenas marknadsöversikt finns det i övrigt ett rikligt utbud av vete och foderspannmål, vilket knappast kan överraska någon. Man räknar fortfarande med att världslagren mot slutet av skördeåret växer jämfört med motsvarande period i fjol.
Enligt skördeprognosen från USA:s jordbruksdepartement USDA förväntas lagren växa med 30 miljoner ton jämfört med i fjol till 150 miljoner, medan Internationella spannmålsrådets prognos från sista veckan i februari gick på 157 miljoner och en ökning jämfört med året före på 42 miljoner. Lagren av fodersäd förväntas växa med 21 miljoner ton till 179 miljoner.
Även slutlagren i EU ökar. I slutet av förra skördeåret var de 45 miljoner ton, men nu förväntas lagren stiga till 70 miljoner. I EU har hittills sammanlagt 777.000 ton spannmål bjudits ut till intervention, varav största delen är majs, 537.000 ton. Därefter kommer 190.000 ton korn och 50.000 ton vete. Man räknar med att det inom EU kommer att bjudas ut minst 2,5 miljoner ton korn innan interventionen stänger i slutet av maj.
Dessutom ser alltså höstgrödorna ut att ha övervintrat bra. Detta torde i kombination med det faktum att lagren växer ha en negativ inverkan på priserna. Samtidigt lär de här omständigheterna hålla också futurerna nere.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab