Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
6.3.2009 / Landsbygdens Folk
Förnyelseavverkningarna minskar
Hittills har anmälningarna om användning av skog det här året gjorts i maklig takt. Arealen för gallringsavverkningar i privatskogar var på en något lägre nivå än förra året. Ifall man räknar med statens, företagens och samfundens skogar kommer vi ändå upp till en högre nivå än ifjol. I fråga om förnyelseavverkningar är arealen dock betydligt mindre än tidigare år.
Uppgifterna är tagna ur den statistik som skogscentralerna och Skogsbrukets utvecklingscentral Tapio har samlat in. I januari gjordes anmälningar gällande gallringsavverkningar i privatskogar för drygt 21.000 hektar. Förra året samma tid kom vi upp till knappt 28.000 hektar, och år 2007 var arealen över 30.000 hektar.
- Eftersom pappers- och sågindustrins produktion har sjunkit har också efterfrågan på virke minskat, vilket avspeglar sig i antalet anmälningar. Om man räknar med statens, företagens och samfundens skogar, ser situationen dock litet ljusare ut. Sammanlagt gjordes anmälningar gällande gallringsavverkningar för nästan 40.000 hektar, vilket till och med är litet mera än åren 2006 och 2008. Under rekordåret 2007 gjordes anmälningar gällande gallringsavverkningar för totalt 50.000 hektar, beräknar Ritva Toivonen, direktör för Skogsbrukets utvecklingscentral Tapio.
- I år finns det kunnig arbetskraft för skogsvårdsarbeten, eftersom det avverkas mindre än beräknat. Därför skulle det behövas en betydande tilläggsfinansiering till exempel i form av ett högre stöd för hållbart skogsbruk. Det skulle stimulera sysselsättningen på landsbygden och vara en satsning på den framtida virkesproduktionen.
- Särskilt i fråga om förnyelseavverkningar är vi däremot betydligt efter de två föregående årens nivå, både gällande privatskogar och alla skogar totalt. I januari gjordes anmälningar gällande förnyelseavverkningar i privatskogar för knappt 4.000 hektar. Samma tid förra året var motsvarande siffra nästan 7.000 hektar, berättar direktör Ari Niiranen från Norra Karelens skogscentral.
- I januari gjordes anmälningar gällande förnyelseavverkningar för totalt ca 7.000 hektar. Samma tid förra året kom vi upp till ca 10.000 hektar och år 2007 till hela 20.000 hektar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab