Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
6.3.2009 / Landsbygdens Folk
EU-länder får stoppa odling av gengrödor
Österrike och Ungern får förbjuda odling av gentekniskt förändrad majs som har tillåtits av EU-kommissionen. Det beslöt EU:s miljöministrar på måndagen mot kommissionens förslag. Beslutet är en etappseger för länder som vill förbjuda odling av gengrödor på sina områden.
I Bryssel vill man inte tillåta att enskilda EU-länder på egen hand förbjuder användning och odling av gengrödor. Förutom Österrike och Ungern har också Grekland och Frankrike förbjudit Monsantos genförändrade majs på sina områden. Det är tredje gången som EU-kommissionen försökte tvinga Österrike att häva sitt förbud mot odling av Monsantos MON810-majs. Ungerns nationella förbud var uppe för andra gången i rådet.
Beslutet i måndagens miljöråd handlade formellt om kommissionens förslag att Ungern och Österrike måste slopa sina nationella förbud med avseende på de i EU tillåtna GMO-majssorterna Monsanto MON810 och TA25 från Bayer.
Den genetiskt modifierade majsen MON810 är godkänd för användning och odling i EU sedan augusti 1998 och har upprepade gånger förklarats riskfri av livsmedelsmyndigheten Efsa. Majsen har en gen som framkallar ett toxin som gör den motståndskraftig mot vissa skadeinsekter. Den genetiskt modifierade majsen T25 godkändes redan under den tidigare lagstiftningen för förtäring och odling. Majsen är tolerant mot herbiciden glufosinatammonium. Sorten betecknas av tillverkaren Bayer som föråldrad och det finns inga planer på att sätta den i odling.
Ungern har med stöd av det så kallade utsättningsdirektivet infört ett nationellt förbud mot MON810, medan Österrike har förbjudit båda sorterna, med hänvisning till samma direktiv. En kvalificerad majoritet av medlemsländerna valde att backa upp Österrikes och Ungerns förbud. Endast fem av EU:s 27 medlemsländer stödde kommissionens förslag att häva MON810-förbuden i de två länderna - Storbritannien, Finland, Sverige, Nederländerna och Estland.
I omröstningen om förbudet av den gamla T25-sorten avvek Sverige emellertid från den övriga genteknikvänliga gruppen. Svenskarna vill inte gynna användningen av glyfosatammonium eftersom substansen kan vara störande för människors fortplantning.
Efter omröstningen jublade Österrikes miljöminister Nikolaus Berlakovich och betecknade beslutet som en historisk seger. Som om Österrike hade vunnit EM i fotboll, tillade han.
EU-kommissionens taleskvinna Barbara Helferrich konstaterade efter omröstningen att kommissionen förstås tar omröstningens resultat ad notam. Hon framhöll emellertid att kommissionen inte ger upp sin linje att angripa de nationella GMO-förbuden. Helferrich underströk att kommissionen måste följa vetenskapliga argument - som går ut på att gengrödor är riskfria. Kommissionen kan ta upp ärendet på nytt eller omformulera förslaget.
Måndagens omröstning i miljörådet betecknas som en positiv signal till andra EU-länder som ställer sig skeptiska till gentekniskt förändrade grödor på sina områden. De grekiska och franska förbuden mot MON810 har ännu inte nått fram till rådsbehandling. I kommittén för djurhälsa och livsmedelskedjan kunde den nödvändiga kvalificerade majoriteten inte mobiliseras, varken för eller emot. Rådet ska ta ställning till Greklands och Frankrikes motiveringar den 23 mars.
Också Tyskland har aviserat ett motsvarande förbud mot MON810, men frågan splittrar än så länge det konservativa partiet CDU som sitter i regeringen. Landets miljöminister Sigmar Gabriel förespråkar ett förbud, liksom jordbruksminister Ilse Aigner.
Den europeiska bioteknikindustrins lobbygrupp EuropaBio reagerar surt på omröstningen i miljörådet. Enligt EuropaBio är det märkvärdigt att en grupp medlemsländer väljer att ignorera vetenskapliga rön som bevisar att GMO-tekniken är riskfri.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab