Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
6.3.2009 / Landsbygdens Folk
Lediga EU-poster väcker stort intresse
Flera viktiga EU-poster blir lediga detta år och spekulationen om möjliga kandidater börjar ta fart. En av dem som siktar på en EU-karriär är Frankrikes jordbruksminister Michel Barnier, som uppges vara intresserad av en synlig post i EU-kommissionen.
Åtminstone tre av EU:s nuvarande kommissionärer har meddelat att de ställer upp i Europavalet - regionkommissionär Danuta Hübner (Polen), utvecklingskommissionär Louis Michel (Belgien) och mediekommissionär Viviann Reading (Luxemburg). Därtill har bildningskommissionär Jan Figel (Slovakien) och konsumentskyddskommissionär Meglena Kuneva (Bulgarien) visat intresse för en sits i parlamentet.
Det har länge ryktats om att den nuvarande agrarkommissionären Mariann Fischer Boel skulle nöja sig med en mandatperiod på sin post. Men de officiella bekräftelserna har än så länge uteblivit. Fischer Boel har inte sagt vare sig ja eller nej till ett fortsatt mandat som agrarkommissionär. Enligt hennes talesman är det ännu för tidigt att diskutera frågan.
Om Fischer Boel väljer att fortsätta, måste den danska regeringen nominera henne på nytt. Ett eventuellt hinder för Fischer Boels fortsatta karriär som europeisk jordbrukschef kunde ställas av den danske statsministern Anders Fogh Rasmussen, som uppges ha intresse för posten som NATO-generalsekreterare. Två viktiga aktörer kunde bli för mycket för ett litet land på den internationella arenan, anser åtminstone tyska bedömare.
Den österrikiska pressen kör fram f.d. jordbruksministern Wilhelm Molterer som en idealisk agrarkommissionär in spe. Å andra sidan höll österrikaren Franz Fischler posten stadigt i beslag under två mandatperioder fram till år 2004. Det är inte självklart att en österrikare så snart igen kan göra anspråk på en av kommissionens tyngsta stolar.
Den franska jordbruksministern Michel Barnier tillkännagav redan i medlet av senaste år sin avsikt att dra sig ur regeringen för att kandidera i Europavalet. Barniers plats i EU-parlamentet gäller som säker, eftersom han står först på liberal-konservativa UMP:s lista. Men iakttagare tror att Barnier siktar högre än så. Han skulle gärna ha en plats i EU-kommissionen. Redan åren 1999-2004 hade Barnier ansvaret för regionpolitiken i Romano Prodis EU-kommission.
Barnier vore väl kvalificerad som agrarkommissionär, men det är mindre sannolikt att han får posten. EU har ända sedan 1970-talet haft som policy att besätta den viktiga positionen som ledare för jordbruksfrågor med representanter från de mindre EU-länderna. Mot Barniers kandidatur talar också det faktum att fransmannen Jean-Luc Demarty står i spetsen för EU:s generaldirektorat för jordbruk. En fransk dubbelledning inom jordbruksadministrationen vore otänkbar för de flesta.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab