Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
30.1.2009 / Landsbygdens Folk
Liten ljusning syns i efterfrågan på timmer
En ökad efterfrågan på timmer börjar synas. Priset ligger ungefär på samma nivå som före den stora boomen 2007. Metsäliitto firade sitt 75-årsjubileum i slutet av senaste vecka, men med tanke på vad som hänt den senaste tiden med produktionsminskningar inom skogsindustrin och nedläggningsbeslutet för Kasköfabriken var det inte precis läge för att slå klackarna i taket. Men det finns alltså ljusglimtar. Distriktschef Per-Henrik Storbäck medger också att det inte är något höjdarläge som råder just nu. Speciellt problematiskt är det då det gäller massaveden. Men med de skattesänkningar som nu råder blir nettot enligt Storbäck fyra-fem euro mera per kubikmeter än vad det var före 2007.
Det är flera olyckliga omständigheter som slog till nästan samtidigt som gör att det är kärvt inom virkeshandeln just nu. Världsmarknadspriset på barrcellulosa har på några månader gått ner från 900 euro per ton till 600 euro. Cellulosa på björkmassa har gått ner från 600 euro till 400 euro per ton.
– All cellulosa- och pappersindustri har dragit ner på kapaciteten. Därför är efterfrågan så liten.
För Österbottens del har dessutom de två senaste vintrarna ur avverkningssynvinkel varit rena katastrofvintrar.
– Vi har skrivit kontrakt, men inte kunnat avverka på grund av dåliga förhållanden.
Metsäliitto har alltså kontrakt på avverkningar ända från början av 2007 som inte är åtgärdade. Tack vare att denna vinter börjat bättre än de två senaste vintrarna betar man för tillfället av de gamla kontrakten allt vad man hinner.
Därför är man också väldigt försiktig med nya kontrakt. Några leveransavtal för massaved skriver man överhuvudtaget inte för tillfället.
– Men tack vare en ökad efterfrågan på timmer finns det för närvarande ett begränsat utrymme för vinterstämpling. Den massaved som kommer från de avverkningarna köper vi givetvis, säger Storbäck.
Han tror inte att det ska bli svårare att få avsättning för österbottnisk massaved trots att Kasköfabriken läggs ner.
– M-real i Kaskö behöver fortfarande massaved. En del av det som vi köper in utöver det som behövs i Kaskö går till Metsä-Botnias fabrik i Raumo och Äänekoski.
Storbäck påpekar också att även om det nu råder något av dödläge på massavedssidan så är han säker på att det ett övergående problem.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab