Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
30.1.2009 / Landsbygdens Folk
EU-kommissionen godkände naturvårdsåkrar
EU-kommissionen godkände nyligen naturvårdsåkrarna som ett nytt alternativ med rätt till miljöstöd. Det finns två huvudsakliga alternativ att välja på i begreppet naturvårdsåker: det ena är flerårig vallåker som främjar vattenskyddet och det andra är mångfaldsåker, som främjar viltvård och landskapsvård.
Miljöstödet för flerårig vallåker är 170 euro och för mångfaldsåker 300 euro per hektar årligen. Man får miljöstöd för naturvårdsåker om den utgör högst 15 procent av den åkerareal som gården har rätt till miljöstöd för.
Flerårig vall och åker som sås in med fröblandningar av ängsväxter måste hållas minst två år på samma skifte. En naturvårdsåker som däremot sås in med frön för vilt eller landskapsvård får öppnas efter ett år, men den får inte beredas förrän på våren. Gödsel i små mängder är tillåtet när man anlägger en naturvårdsåker, men växtskyddsmedel är inte tillåtna.
När vegetationen växer på naturvårdsåkern behöver man inte göra något åt den, det räcker att man håller skiftet rent från sly och slår det vart tredje år. Man kan bärga växtresterna men det är inget tvång.
Den jordbrukare som har haft trädesrättigheter 2007 eller 2008 får ändra tilläggsåtgärderna i sin miljöstödsförbindelse, detta som en följd av att trädessystemet upphört.
Om man valt mångsidigare odling som tilläggsåtgärd eller någon av de tre åtgärder som gäller växttäcke vintertid, så kan man byta den med någon annan. Dessutom tillåts en jordbrukare som valt mångsidigare odling 15 procent naturvårdsåker och skyddszonvall på samma skifte under hela förbindelseperioden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab