Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
30.1.2009 / Landsbygdens Folk
EU:s exportstöd får häftig kritik
EU:s exportstöd för diverse mjölkprodukter får häftig kritik från flera håll. Den europeiska mjölklobbyn EMB anser att exportstöden är ett symtom på EU:s felaktiga mjölkpolitik. De stora biståndsorganisationerna anser att EU förstör u-ländernas marknader.
EU-kommissionen vill återinföra exportstöden för smör, ost och mjölkpulver för att stabilisera marknaden. Men åtgärden finner ingen förståelse hos de europeiska mjölkböndernas intresseorganisation EMB (European Milk Board).
I stället för exportstöd efterlyser EMB en flexibilisering av den stela mjölkkvoten. Mjölkmängden borde anpassas till den faktiska marknadssituationen utifrån ett mjölkpris som täcker kostnaderna för produktionen, säger EMB-ordföranden Romuald Schaber.
Enligt Schaber borde prisbildningen på mjölkmarknaden ske på basen av förhandlingar mellan producenter och mejerier, och inte längre mellan mejerier och handeln. EMB konstaterar att mjölkmarknaden redan hotar att skena utom kontroll, trots att endast tio månader har förlöpt sedan EU-rådet i april senaste år beslöt utvidga mjölkkvoten med två procent.
– Till råga på allt beslöt rådet för två månader sedan om ytterligare utvidgningar av kvoterna med mer än sex procent under de närmaste fem åren. Resultatet är att mjölkpriset befinner sig i fritt fall, säger organisationens viceordförande Sieta van Keimpema.
– Med sina intentioner att avreglera den europeiska mjölkmarknaden har kommissionen kört fast redan från första början, tillägger Keimpema.
Romuald Schaber konstaterar att EU-kommissionen nu har överraskats av det dramatiska läget. För att förhindra ett totalt sammanbrott tar EU till nödåtgärder som exportstöd, och hamnar direkt i klorna på WTO.
– Om exportstöden därigenom bidrar till försvagningar i Europas gränsskydd, vore skadan betydligt större än nyttan. Noteras bör, att tredje länder som Ryssland har övervägt att svara på EU:s exportstöd med höjda importtullar.
Den tyska producentbasen Gerd Sonnleitner från DBV har för sin del betecknat EU:s kvothöjningar som en absolut felaktig väg. Tyskland är ett av de få EU-länder som har bromsat EU:s kvothöjningar, bland annat med hänvisning till den osäkra prisutvecklingen.
Men det är inte bara mjölkbönderna som protesterar. De internationella bistånds- och utvecklingsorganisationerna överöser EU:s exportstöd med kritik.
Den stora biståndsorganisationen Oxfam betecknar det som en förkastlig politik av EU att dumpa sitt mjölköverskott på världsmarknaden med subventioner.
– Oxfam fördömer åtgärden. Genom att återinföra exportstöden, hotar EU att rasera existens- och livsbetingelserna för utvecklingsländernas småbönder, säger Marita Wiggerthale, jordbruksexpert hos tyska Oxfam.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab