Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
30.11.2001 / Landsbygdens Folk
Digert WTO-program fram till år 2005
Efter årsskiftet inleds de första manglingarna om ett nytt WTO-regelverk. Tidtabellen är sträng, för inom tre år måste ett nytt regelverk för världshandeln stå klart. Förhandlingarna om EU:s exportsubventioner väntas bli svåra, och på den punkten står Europa ensamt.
Cairnsländernas inställning står spikad redan på förhand, och USA vill likaså stryka subventionerna, t.o.m. på bekostnad av de egna exportkrediterna. Utvecklingsländerna karaktäriserar stöden som en lyx, som bara industriländerna har råd med för att skydda den egna produktionen.
Å andra sidan har EU lyckats sprida förståelse för sina åsikter om att livsmedelssäkerhet, landsbygdens utveckling och miljö bör beaktas inom handeln. 54 länder har framdeles förklarat sig beredda att stöda det multifunktionella lantbruket, vilket kan räknas till en framgång för Europa.
Strax i början av nästa år inleds arbetsmötena. Då börjar det långvariga filandet på de egentliga positionerna. De ska vara fastslagna i slutet av 2003, och blir avgörande för fortsättningen.
Går allt bra, kan WTO-länderna slutgiltigt enas om ett nytt regelverk i slutet av år 2004. Det är första gången som WTO har slagit fast en tidtabell för sina förhandlingar om lantbruksfrågor.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab