Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
23.1.2009 / Landsbygdens Folk
Brännoljan väntas bli dyrare mot sommaren
Prisnivån på brännolja kommer högst troligt att stiga inom de närmaste månaderna, enligt ST1:s styrelseordförande Mika Anttonen. Om han skulle vara en jordbrukare med halvfull farmartank, skulle han fylla på den inom de närmaste månaderna och inte vänta till sommaren. Men några snabba prisstegringar tror Anttonen inte på.
- Som bäst håller marknaden ännu på att söka bottennoteringen för oljepriset. Det kommer säkert att vara ganska stora svängningar under den närmaste tiden.
Sedan pristoppen senaste sommar gick priset på råolja stadigt neråt fram till årsskiftet. Efter det började priset stiga för att åter vända neråt under andra veckan i januari. De finländska bensin- och brännoljepriserna vände också uppåt samma vecka.
Är det då OPEC:s minskade oljeproduktion, vintern eller kriget i Gaza som ligger bakom den senaste tidens prisfluktuationer? Anttonen vill inte ta ställning till det.
- Det är oftast så att massmedia behöver någon enkel förklaring till varför priserna stiger eller sjunker. Men det är sällan som någon enskild orsak kan sägas ligga bakom prisändringarna. Alla faktorer spelar in mer eller mindre.
Anttonen har en förklaring som passar in på alla situationer: då priserna stiger finns det mera köpare än säljare på marknaden och då priserna sjunker är läget tvärtom. Så enkelt är det.
Han tror ändå att den nuvarande prisnivån på råolja är ohållbar i längden. Prospekteringen efter nya oljefyndigheter ligger nere.
- Priset i dagens läge räcker inte till för att oljebolagen skall ha intresse av att leta efter nya oljefält. Och då utbudet av olja från de fält som nu utnyttjas så småningom minskar så stiger priserna. Detta gäller även om oljeförbrukningen skulle sjunka något från den nivå som har varit rådande de senaste åren.
Beträffande förhållandet mellan bensin- och dieselpriset anser Anttonen att det finns en obalans.
- Bensinpriset på världsmarknaden har redan en längre tid varit lägre än priset på diesel och brännolja. Att vi i Finland betalar mer för bensinen handlar bara om de skatter som sätts på priset.
Orsaken till obalansen finns i efterfrågan. Under de senaste åren har dieselbilarna ökat kraftigt i popularitet i Europa, på bensinbilarnas bekostnad.
Då råolja raffineras blir slutprodukten alltid bensin och diesel samt andra destillater i vissa bestämda proportioner. Eftersom efterfrågan på diesel nu ökat, samtidigt som efterfrågan för bensin proportionellt har minskat, så har det uppstått ett överskott på bensin i Europa. Anttonen berättar att den bensinen för närvarande exporteras bort från Europa till Afrika. Istället importeras diesel bland annat från USA och Mellanöstern.
- Det finns inget vettigt argument för att stöda användningen av dieselbilar. Miljömässigt är det inte någon bra idé att lasta bensin i tankbåtar och köra bort den från Europa och istället frakta hit diesel. De som sysslar med oljehandel är förstås nöjda, säger Anttonen.
Som en följd av obalansen mellan efterfrågan på diesel och bensin så tror Anttonen inte på några större prissänkningar för brännoljans del, även om råoljepriset hålls rätt lågt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab