Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
23.1.2009 / Landsbygdens Folk
EU återinför exportstöd för att stötta mjölkbönder
EU-kommissionen vill återinföra exportstöden för smör, ost och mjölkpulver för att stabilisera mjölksektorn. Marknaden ska ytterligare balanseras upp genom att medel ur EU-budgeten ska flyta in i mjölkfonder.
Enligt agrarkommissionär Mariann Fischer Boel vill EU stabilisera marknaden innan jordbruksreformens mellanöversyn börjar kännas år 2010.
Kommissionen ska brådskande återinföra exportstöden för smör, ost, mjölk- och skummjölkpulver och hoppas på stöd från EU-parlamentet och rådet. Kommissionen har därtill meddelat sin beredskap att, om möjligt, lagra in större mängder smör och skummjölkspulver än planerat, så snart interventionsuppköpen inleds i mars. Från början av mars ska kommissionen köpa upp 30.000 ton smör och 109.000 ton mjölkpulver till interventionspris. Om de fastställda mängderna visar sig vara otillräckliga, är kommissionen villig att köpa upp mer. Den privata inlagringen av smör fick klartecken redan i november, och införs därmed betydligt tidigare än avsett, konstaterar Mariann Fischer Boel.
Fischer Boel uppger att hon den senaste tiden har rest mycket i medlemsländerna för att bekanta sig med svårigheterna på ort och ställe. Hon medger att mjölkproducenterna kämpar med stora problem i många regioner.
Helt överraskad över mjölkprisets snabba fall är hon däremot inte. Enligt Fisher Boel finns det tre huvudorsaker till att mjölkprisets nivå har rasat.
För det första, försöker Nya Zeeland bli av med sina överskott via ett globalt anbudssystem med ett flertal enskilda anbudsförfaranden. Detta har framkallat ett tryck på världsmarknadspriset. Men Fischer Boel hoppas att man nu har nått balans mellan produktion och försäljning. Ett annat problem är Ryssland, som i och för sig har blivit en viktig marknad för Europa. Men den ryska valutan har förlorat i värde, varvid alla EU-produkter har blivit dyrare för Rysslands konsumenter, som därför i första hand försöker köpa billigare konkurrentvaror. Den tredje huvudorsaken till mjölkprisets fall är den snabba prishöjningen på mjölk sommaren 2007. Många konsumenter började spara och inskränkte på sin mjölkkonsumtion, som inte har återhämtat sig i samma takt som mjölkpriset har sjunkit.
Med anledning av det spända läget har kommissionen beslutat att handla snabbt. Förvaltningskommittén för mjölk och mjölkprodukter skulle redan denna veckas torsdag förbereda ett återinförande av exportstöden, som nollställdes sommaren 2007. Den starka efterfrågesitutionen då gjorde det onödigt att betala exportstöd för mjölk. Men kommissionen betonar att exportstöden inte definitivt har avskaffats som marknadsinstrument. De har körts ned till noll för att vid behov tas till heders igen, vilket nu ska ske.
EU kan emellertid inte konkurrera med de låga prisnoteringarna på världsmarknaden, som ligger under de europeiska interventions- och marknadspriserna. Kommissionen konstaterar att den globala finanskrisen bidrar till det dystra läget. Fischer Boel har ytterligare aviserat förstärkta hjälpåtgärder för mjölksektorn inom ramen för EU:s fem miljarder tunga konjunkturpaket, som också omfattar 1,5 miljarder euro i form av outnyttjade jordbruksstöd. En miljard euro är redan öronmärkta för en utbyggnad av bredbandsförbindelser i glesbygden medan cirka en halv miljard euro är reserverade för "nya utmaningar", i vilka mjölksektorn nu har inbegripits.
Pengarna ska nu flyta in i en mjölkfond som Tyskland pressade igenom i samband med förhandlingarna om hälsochecken. Den exakta fördelningen av kakan mellan medlemsländerna är ännu oklar. I Bryssel utgår man från historiska referenser. Fischer Boel uppger nu att bollen går vidare till rådet och EU-parlamentet, som har befogenheter att frigöra medlen. Kommissionen vill omsätta planerna möjligast snabbt, i bästa fall ännu i god tid före sommarpausen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab