Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
22.1.2009 / SLC
Utlåtande om förslaget till jord- och skogsbruksministeriets genteknikstrategi och åtgärdsprogram för 2009-2013
UTLÅTANDE
21.1. 2009


Jord- och skogsbruksministeriet
PB 30
00023 STATSRÅDET
kirjaamo@mmm.fi


Dnr 2983/042/2008
UTLÅTANDE OM FÖRSLAG TILL JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIETS GENTEKNIKSTRATEGI OCH ÅTGÄRDSPROGRAM FÖR 2009-2013

Innehåll

Strategi
Strategin och åtgärdsprogrammet är uppgjord av jord- och skogsbruksministeriets interna arbetsgrupp (Biogen) som har sedan juni 2006 haft till uppgift att koordinera genteknik frågor inom ministeriet.

Strategin fastslår att grunden för en konkurrenskraftig finländsk jordbruks- och livsmedelsproduktion ligger i att utnyttja forskningen och utvecklingsarbetet som ligger i kunskapen om generna.

Utmaningarna ligger i hitta och utveckla växter som kan anpassa sej till klimatförändringen och växter som på ett effektivt sätt kan ersätta användningen av fossilenergi i form av produktion av biomassa. Det är också viktigt att kunna minska användningen av jordbrukskemikalier och erosionskänsligheten inom jordbruket. Med hjälp av gentekniken kan man också öka skördarna, vilket i sin tur minskar behovet av att röja ny mark för jordbruksändamål. Gentekniken kan också spela en viktig roll i att utveckla s.k. funktionella livsmedel med positiva hälsoeffekter.

Inom Europa och Finland har satsningarna på genmodifierade jordbruksprodukter och livsmedel varit anspråkslösa på grund av konsumenternas negativa hållning till gentekniken. Det finns en stor osäkerhet bland konsumenterna hur man borde förhålla sej till gentekniken inom livsmedelsproduktionen. Dessutom finns ännu just inga genmodifierade livsmedelsprodukter till buds i Finland som konsumenternas kan ta ställning till. I samhällsdiskussionen betonas konsumentens möjlighet att kunna välja själv mellan de olika produktionssätten och odlingssystemen.

I kommersiell odling inom EU finns idag endast genmodifierad majs, inga andra växter. 2008 odlades GMO majs på 108 000 hektar inom EU, huvudsakligen i Spanien. Cirka 500 ansökningar och fältförsök har anhängiggjorts.

Åtgärdsprogrammet
Åtgärdsprogrammet föreslår några administrativa förslag om bland annat att Biogen arbetsgruppen skall få ett fortsatt mandat 2009-2013 och om behovet av att verkställa en informationsstrategi riktad till allmänheten för att ge rätt och mångsidig information om användningen av genteknik. Mera specifika åtgärdsförslag läggs fram under jordbruk, skogsbruk etc.

Inom växtproduktionen fastslås som målsättning bland annat att utveckla sådana teknologiska lösningar som inom forskningen erbjuder effektiva verktyg för att hitta, isolera och utnyttja sådana viktiga gener som påverkar sjukdomsresistensen på ett positivt sätt. Andra egenskaper som är viktiga är bland annat gener som påverkar tork- och köldtåligheten hos växter. Detta för att forskare och växtförädlare i samarbete skall kunna välja de växter som är viktiga för den finländska växtproduktionen med tanke på: -anpassningen till klimatförändringen, -en effektivare energianvändning av biomassa och -förbättrandet av kvaliteten på livsmedlens näringssammansättning.

I ett särskilt avsnitt i åtgärdsprogrammet behandlas också åtgärder för hanteringen av miljökonsekvenserna. Bland annat skall man undersöka från fall till fall huruvida det finns en risk att GMO kan spridas i miljön (odlade och naturliga populationer) och om detta kan ha skadliga konsekvenser av något slag. En annan åtgärd utgår från att man utreder vilka miljökonsekvenser odlingen av herbicid/pesticidresistenta GM odlingsväxter har.

SLC:s ståndpunkt

Förslaget sammanfattar på ett bra sätt situationen och fakta gällande användningen av GMO inom jord- och skogsbruks ministeriets förvaltningsområde och föreslår också konkreta åtgärder för den närmaste 5-års perioden framtill 2013.

SLC har som organisation ingen klar ståndpunkt gällande för eller emot användning av GM grödor inom jordbruk och livsmedelsproduktion och det behövs ännu mycket mera diskussion och kunskap kring genteknikens användning, hot och möjligheter inom jordbruket. SLC stöder i alla fall den s.k. försiktighetsprincipen som kännetecknat det europeiska förhållningssättet till genteknik inom livsmedelsproduktion. SLC konstaterar också att företrädare för den ekologiska odlingen i Finland för närvarande ställer sej negativt till genändrade grödor.

För att öka diskussionen och erbjuda väsentlig och mångsidig information om gentekniken som t ex växtförädlingsmetod i förhållande till andra växtförädlingsmetoder bör t ex delegationen för bioteknik i samarbete med jord- och skogsbruksministeriets Biogen-arbetsgrupp ta en betydligt aktivare roll än hittills. Som situationen är nu saknas en saklig populärvetenskaplig debatt om gentekniken nästan helt och hållet i vårt land. Debatten präglas långt av låsta positioner och av en vetenskaplig diskussion som inte når ut till gemene man. T ex i Sverige har Jordbruksverket utgivit en populärvetenskaplig broschyr ”GMO i Sverige, EU och Världen” (hösten 2007) som på ett rätt så objektivt sätt förklarar tekniken, varför GMO är kontroversiellt, skillnaden mellan konventionell växtförädlingsteknik etc. En sådan broschyr skulle behövas i Finland också.

Den nationella växtförädlingen måste säkerställas för att vi också i fortsättningen skall kunna odla växter som är lämpade för våra odlingsförhållanden. Målsättningen oberoende av teknik är då att hitta de gener som påverkar de egenskaper som vi är ute efter bland annat sjukdomsresistens, tork- och köldhärdighet och olika kvalitativa egenskaper gällande näringssammansättning. Gentekniken ger forskarna nya verktyg för att uppnå dessa målsättningar. Det är viktigt att man koordinerar samarbetet mellan forskare och växtförädlare både nationellt och internationellt, men samtidigt också försäkrar sej om att t. ex de genändrade växterna och deras egenskaper har ett etiskt och moraliskt godkännande av övriga samarbetsparter och samhället överlag.



SVENSKA LANTBRUKSPRODUCENTERNAS CENTRALFÖRBUND



Holger Falck            Rikard Korkman
ordförande               ombudsman


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab