Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
16.1.2009 / Landsbygdens Folk
Metsä-Botnias fabrik i Kaskö läggs ner
I måndags avslutades samarbetsförhandlingarna och i onsdags kom det dystra beskedet: Metsä-Botnias cellulosafabrik i Kaskö läggs ner. Produktionen upphör i mars - ett beklagligt besked för de anställda och för hela regionen. Trots massrörelsen Genklangs ansträngningar drev Metsä-Botnia igenom sina planer.
- Det finns inga förutsättningar att lönsamt fortsätta produktionen i Kaskö. Fabriken befinner sig i slutet av sin tekniska livslängd och fortsatt produktion skulle förutsätta betydande investeringar som det i dagens läge inte finns grund för, skriver bolaget i ett pressmeddelande.
Metsä-Botnias vd Ilkka Hämälä var på plats i Kaskö i onsdags och beklagar personligen beslutet om nedläggning. Men han understryker att de ekonomiska siffrorna talar ett tydligt språk.
- Beslutet har i första hand att göra med den långsiktiga tillgången på råvara. Den snabba minskningen i efterfrågan på cellulosa och prissänkningen det här lett till har ytterligare försämrat situationen, säger han till Vasabladet.
Enligt fackets representant Kari Häggblom var beslutet väntat - men i vilket fall som helst mycket beklagligt.
- Redan i november när vi fick veta att det ska börja samarbetsförhandlas så har man kunnat vänta sig det här. Men beslutet är naturligtvis en katastrof för de anställda. Det är mycket beklagligt.
Enligt Häggblom kommer 70 anställda att erbjudas jobb antingen på M-Reals fabrik i Kaskö, eller på Metsä-Botnias övriga fabriker i landet medan ungefär lika många har möjlighet till pensionsregleringar. Resten, som är över 80 personer, mister sina jobb och räknar man in underleverantörerna menar han att över 200 blir arbetslösa i och med nedläggningen.
Per-Henrik Storbäck, distriktschef för Metsäliittos Vasa distrikt, menar att virkesförsäljningen inte kommer att påverkas på lång sikt.
- Virket kommer att adresseras till Metsä-Botnias och Metsäliittos övriga fabriker och därför ska virkesförsäljningen inte påverkas på lång sikt. Man ska också komma ihåg att M-Reals fabrik i Kaskö fortsätter verksamheten och är i behov av råvara, säger Storbäck, och hänvisar till koncernens eget pressmeddelande. Stefan Thölix, styrelsemedlem i skogsägarförbundet Kusten och medlem i MTK:s skogsdirektion, hoppas att Storbäck har rätt. Men han säger att han är samtidigt realist och att nedläggningen inte är bra för de österbottniska skogsägarna.
- Vi får hoppas att vi har avsättning för samma virkesmängder - men troligen kommer mängderna att gå ned och priset bli sämre. Transporterna för virket blir längre. Det blir hur som helst inte lättare att få sålt virke nu, säger Thölix.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab