Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
16.1.2009 / Landsbygdens Folk
Nya förordningar för med sig både restriktioner och lättnader för djurägarna
De nya förordningarna om medicinsk behandling av djur är i kraft sedan den 1 januari och det har skett många förändringar. För tillfället är det även på Evira oklart vad alla förändringar i praktiken innebär.
- För producentens del är den största förändringen att användningen av mikrobläkemedel blir striktare, berättar överinspektör Henriette Helin-Soilevaara från Evira. Om en gård ofta måste använda sig av mikrobläkemedel för en djurgrupp krävs en laboratorieutredning på den orsakande mikroben samt dess resistens. På svinsidan har medicinanvändningen ökat de senaste åren och man vill inte att den utvecklingen skall fortsätta. Genom bättre djurhushållning puffas producenterna att lösa hälsoproblemen innan sjukdomarna bryter ut.
Bestämmelserna om överlåtelse av mediciner som ges som injektioner har ändrat. Tidigare har veterinären fått överlåta endast en injektionsdos av smärtstillande och febernedsättande medel till djurägaren. Nu får veterinären ge den mängd medicin som djurets sjukdomsbehandling kräver. Veterinären kan nu skriva recept på vaccin från apotek vilket inte tidigare har varit möjligt.
- Detta kanske ändå inte uppfattas som något positivt bland producenterna eftersom medicinerna är dyrare från apoteken än köpta direkt av veterinären som inte får göra vinst på medicinerna. Därför kommer detta att gälla sällsynta mediciner som veterinären inte har med sig till gården.
Även bestämmelser som gäller överlåtelse av mediciner för parasiter har mildrats. Det är nu tillåtet att i förväg få mediciner som bekämpar parasiter både oralt och utvärtes. Man behöver alltså inte längre få en veterinär till gården för en bekräftelse.
- Den andra stora förändringen som de nya förordningarna hämtar med sig är att trycket ökar på gårdarna att ansluta sig till djurhälsovården.
De får en del fördelar som att stora mängder mediciner som skall injiceras får ordineras endast till de svin-, nöt och fjäderfägårdar som hör till djurhälsovården. Dessutom får endast gårdar som hör till djurhälsovården överlåtas för blandningar som innehåller mikrobläkemedel för läkemedelsfoder. Då krävs dock att mikroben samt dess resistens utreds genom en laboratorieundersökning.
Eventuella övriga ändringar som gäller överlåtelse av läkemedel görs efter att den nya veterinärvårdslagen har gett djurhälsovården lagstadgade ramar.
Henriette Helin-Soilevaara vill påpeka att det inte är lika med att man får mediciner hur som helst om man är med i djurhälsovården.
- Det verkar vara en missuppfattning på vissa ställen att djurhälsovården är en medicinautomat.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab