Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
16.1.2009 / Landsbygdens Folk
Rekommendationsavtal ger klarare spelregler vid grävarbeten
Ifall en kommun, ett elbolag eller något annat allmännyttigt bolag vill dra ledning över ens åkrar är det alltid skäl att följa de rekommendationsavtal som SLC och MTK gjort upp. Då det gäller ledningar som grävs ner i marken har SLC och MTK gjort upp avtalet med Finlands kommunförbund.
Allt för ofta händer det att oklarheter uppstår i samband med att en ledning ska dras över en åker. LF var nyligen i kontakt med en jordbrukare som upplåtit åkern för kommunens ledningar. Han ville inte stå i vägen för den kommunala ledningen, men är förvånad över den nonchalans motparten, kommunen, visat. Betydligt mer av åkern har använts än vad man kom överens om.
Då det gäller ersättningarna anser mannen också att han inte själv haft någon rätt att ställa krav utan fått finna sig i vad kommunen erbjudit - om den alls erbjudit något. Då han klagar på att alltför mycket av marken skövlats och att brunnar och dylikt inte placerats där man kommit överens, skyller kommunen på entreprenören.
- Men det är alltid kommunen som är motpart och ansvarig inför markägaren, även om kommunen gett ut jobbet på entreprenad, säger ÖSP:s verksamhetsledare Jonas Laxåback. Han uppmanar alla som hamnar i den här situationen att alltid använda sig av det rekommendationsavtal som finns på SLC:s extranet.
I rekommendationsavtalet uppmanar de båda parterna sina medlemmar till åtgärder som gör arbetet så smidigt som möjligt. Sålunda rekommenderar Kommunförbundet kommunerna att som allmän princip spara och skydda god jordbruksmark, samt beakta markägarens önskemål.
Kommunerna uppmanas också placera de ledningar som dras över åkrarna så djupt att de inte försvårar normal plöjning och dikesrensning.
I samband med avtalet ska man också göra upp om ersättningar för skador och olägenheter. Förbunden har också gjort rekommendationer för ersättningar. Ifall markägaren inte är nöjd med de ersättningar som erbjuds, är det skäl att kontakta Jordägarnas värderingscentral för att få en värdering på olägenheterna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab