Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
11.12.2001 / ÖSP
Uttalande från ÖSP:s höstmöte

Uttalande från Österbottens svenska producentförbunds höstmöte

11.12.2001

 

BSE-fallet

Med bekymmer konstaterar Österbottens svenska producentförbund att Finland har fått ett fall av BSE.  Detta faktum att det enskilda djuret hittades visar dock att övervakningen i vårt land fungerar. Gällande bestämmelser och rutiner förhindrar eventuella sjuk­domsalster att nå livsmedlen och därigenom konsumenten. Enligt sak­kunniga inverkar detta enskilda fall inte på livsmedelssäkerheten i vårt land. 

 

De nationella stödförhandlingarna

Från Österbottens svenska producentförbunds sida ser man med oro på fördelningsgrunderna för det nationella stödet för år 2002. Förbundet framhåller att stöden inte kan fördelas enligt gällande marknadsläge. Eftersom priserna ständigt fluktuerar borde jordbrukaren har rätt till en trygghet – en långsiktig stödpolitik. 

 

Strukturutvecklingen

I den strategirapport som jord- och skogsbruksministeriet utarbetat för­väntas jordbrukarna förverkliga den strukturutveckling som krävs.  Förbundet understryker att jordbrukarna bör själva överväga hur eventuella förändringar bäst förverkligas på den egna gården.

Jord­brukarna bör såsom andra yrkesgrupper ha rätt till en god ekonomi, fritid, semester samt socialt umgänge

Växthusnäringen

Förbundet anser att det ännu inte finns orsak till att häva finansierings­stoppet för utbyggnad av växthusarealen, detta på grund av rådande marknadssituation för tomat och gurka. På grund av de höga energikostnaderna inom växthusodling borde övergången till biobränslen underlättas.

 

Agrologutbildningen

Österbottens svenska producentförbund är inte nöjd med lösningen för den finlandssvenska agrologutbildningen. Förbundets uppgift är, och kommer att vara, att verka för utbildningsmodeller som tryggar en fortsatt tillgång till agrologer i Österbotten. 

 

ÖSTERBOTTENS SVENSKA PRODUCENTFÖRBUND

 

Tilläggsuppgifter:                  Nils-Anders Granvik, ordförande, tel. 050-511 3091

Jonas Laxåback, verksamhetsledare, tel. 050-358 0198

 

 

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab