Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
9.1.2009 / Landsbygdens Folk
Rekordmånga nya ekoodlare i år
Höga produktionskostnader samt lägre spannmålspriser inom det konventionella jordbruket kommer troligen att leda till ett rekordstort antal nya ekoodlare i år. På landsnivå räknar man med att upp till 300 konventionella jordbrukare kommer att lägga om till ekologisk odling. I fjol var det drygt 100 konventionella jordbrukare som bytte inriktning. Också inom SLC:s område väntas intresset vara större i år än vanligt.
Senaste år fanns det 301 gårdar i Österbotten som odlade ekologiskt. I fjol lade tio gårdar om till ekologisk odling, medan tio gårdar med ekologisk inriktning upphörde. Som mest har antalet varit 408. Det var vid millennieskiftet.
- Inom den ekologiska odlingen råder också samma strukturomvandling som jordbruket i övrigt. Antalet gårdar blir färre och arealerna per gård blir större. I Österbotten är faktisk medelarealen på de ekologiska jordbruken större än medelarealen på de konventionella jordbruken, säger Bertel Riska som är ekorådgivare vid lantbrukssällskapet.
Inom Österbottens TE-centrals område var över 15.000 hektar åker i ekologisk odling under fjolåret. Medelarealen bland ekoodlarna var då 39,3 hektar.
- Tidigare var det nog mest av ideella skäl folk gick över till ekologisk odling. Numera är det mest av ekonomiska skäl folk lägger om. Lönsamheten blir helt enkelt bättre, säger växtodlingsrådgivare Ulrika Wikman vid lantbrukssällskapet.
Speciellt i början är det extra stöd man får för ekologisk odling viktigt för ekonomin. Efter två år får man börja sälja sina produkter som ekologiska. Då ökar också intäkterna rejält. För spannmål är prisskillnaden jämfört med konventionell odling ungefär 100 procent.
Ulrika Wikman säger att speciellt nu då priset på konstgödsel är så högt så är det nog på kostnadssidan som ekoodlaren gör de största vinsterna.
Ulrika Wikman och Bertel Riska deltog för ett tag sedan i ett möte med lantbrukssällskapens ekorådgivare. Där höll Sini Wallenius från jord- och skogsbruksministeriet ett föredrag om aktuellt om miljöstödet och miljöspecialstöden. Med henne diskuterades också om medlen för ekostödet räcker till om många går över våren 2009. Det besked man fick var att stödet för ekologisk odling kommer att räcka åt alla, även om det blir många som lägger om detta år.
- Hur framtiden ser ut vet man inte, men eftersom det är en boom på gång nu så vore det viktigt att alla som är intresserade passar på nu, så länge stöden är garanterade.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab