Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
9.1.2009 / Landsbygdens Folk
Nya regler kring stöd för skogsförbättring i sommar
Eftersom de temporära skattelättnader inom skogsbruket, som riksdagen godkände strax före jul, förverkligas enligt principen om så kallat de minimis stöd måste en del av det statliga stödet för skogsförbättringar ändras, så att också de följer principen om de minimis. Det gäller närmast sådana åtgärder som kan ge försäljningsinkomster för skogsägaren.
Begreppet de minimis kommer från EU och betyder i praktiken närmast att medlemsländerna får betala vissa stöd upp till ett visst tak. Det anses inte äventyra konkurrensen på den inre marknaden. En skogsägare får således inte ta emot ett större stödbelopp än 200.000 euro i de minimis stöd under en tre års period.
För att ta ett exempel, så ändras nu vården av ungskog så att vård av plantskog och vård av ungskog räknas som skilda åtgärder. Av de här två åtgärderna kommer vården av ungskog att vara de minimis stöd.
Införseln av de minimis principen i stödet för skogsförbättringar betyder också att ansökningsblanketterna måste fyllas i på ett annat sätt än hittills. Den skogsägare som exempelvis söker om de minimis stöd för vård av ungskog måste uppge hur mycket de minimis stöd hon eller han har fått under det aktuella skatteåret samt de två tidigare skatteåren.
I allmänhet är inte stöden för skogsförbättringar så stora att de skulle ge anledning till bekymmer. Det är närmast stora samfällda skogar och jordbrukare som har fått ett större bidrag för investeringar i mångsidigare verksamhet, som kan tänkas nå taket på 200.000 euro i de minimis stöd under tre år.
De som eventuellt når taket, bör i alla fall komma ihåg att ifall man ansöker om en summa, som till att det maximala beloppet på 200.000 euro överskrids så får man inte något stöd alls - alltså inte heller det belopp som hålls under taket på 200.000 euro. Om en skogsägare således har fått 150.000 euro under två års tid och hon söker om 100.000 euro till i stöd, så blir det inget stöd alls, inte heller 50.000 som skulle hållas inom gränsen.
Man räknar med att de nya villkoren är i kraft i sommar. Fram till dess beviljas stöd för skogsförbättringar enligt de regler som gällt hittills.
Till saken hör att EU-kommissionens förordning håller på att ändras, så att taket för de minimis stöden höjs till 700.000 euro under 2009-2010 i stället för nuvarande 200.000 euro. Det gäller emellertid att hålla i minnet att beloppet åtminstone i teorin kan ändras tillbaka till 200.000 euro efter 2010.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab