Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
22.12.2008 / SLC
förhandlingsresultat

Till redaktionerna

 

 

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC) omfattar inte det förhandlingsresultat gällande utvecklingen av det nordliga stödet (artikel 142) som minister Sirkka-Liisa Anttila kommit överens om med kommissionär Marianne Fischer Boel. 

 

SLC anser att förhandlingsresultatet alltför mycket avviker från det förslag till en fortsättning på artikel 142 som Finland lämnade in till kommissionen i somras och som såväl myndigheterna som producentorganisationerna ställde sig bakom. I det förslaget utgick man från att en del av det produktionsbundna stödet till svin- och fjäderfäsektorn skulle vara produktionsbundet även framöver. Förhandlingsresultatet utgår dock från att stödet i sin helhet frikopplas från produktionen. Detta kan leda till en minskad produktion och äventyra vår självförsörjning.

 

SLC ställde sig också kritiskt till att betalningsfullmakterna på det nordliga stödområdet beskärs.

Stödet enligt artikel 142 är enligt anslutningsfördraget ett långvarigt stöd. På sikt kan beskärningen leda till att vi inte har möjlighet att öka de nationella stöden även om ett sådant behov skulle uppstå .

 

Tilläggsuppgifter:

 

Ordförande Holger Falck                           Verksamhetsledare Tage Ginström

050 555 3711                                           0400 601 510

 

 


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab