Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
19.12.2008 / Landsbygdens Folk
Stödförhandlingarna ännu öppna
Förhandlingarna om nästa års stödpaket är ännu inte slutförda. Hur förhandlingarna framskrider beror mycket långt på om jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila (c) lyckats träffa EU:s jordbrukskommissionär Mariann Fischer Boel för att överlägga om Finlands förslag till en fortsättning på det nordliga stödet enligt artikel 142. Det skulle i så fall ha varit på jordbruksministrarnas möte som inleddes i går.
Orsaken till att stödpaketet dröjer är som bekant att EU-kommissionen inte ännu tagit ställning till Finlands förslag om det nordliga stödet, som vi överlämnade redan i somras. Förhandlingar har förts mellan Finland och kommissionen på tjänstemannanivå, men redan för flera veckor sedan stod det klart att man inte kommer längre den vägen.
I fall det skulle ha lyckats för minister Anttila och kommissionär Fischer Boel att nå en överenskommelse under ministrarnas möte skulle förhandlingarna om stödpaketet kunna fortsätta i snabb takt på hemmaplan. Julen och andra helger kommer dock emellan och det verkar allt mer sannolikt att förhandlingarna fortsätter först efter trettondagen.
Enligt en preliminär tidtabell blir den nästa förhandlingsträffen den nionde januari. Därefter börjar det bli skyndsamt med beslut så att inte tidpunkten för utbetalningen av stöden rubbas. Det stöd som står först i tur för utbetalning nästa år är januaris produktionsstöd för mjölk, som betalas ut i februari.
Även tidigare år har det visserligen hänt att stöduppgörelsen blivit klar under senare hälften av januari. I synnerhet i år kan dock den utdragna tidtabellen ställa till med problem för de beredande myndigheterna. Detta bland annat med tanke på att det ska vara möjligt i vår för alla landets jordbrukare att ansöka om stöden i elektronisk form.
De frågor som har väckt mest diskussion i förhandlingarna med kommissionen är fortfarande hur stödet för svin- och fjäderfä utformas och vilka våra betalningsfullmakter ska vara för det nordliga stödet som helhet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab