Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
19.12.2008 / Landsbygdens Folk
Fortsatt stränga regler för lagring av ammoniumnitrat
Säkerhetsteknikcentralen Tukes gav i måndags ut nya anvisningar för hur ammoniumnitrat skall lagras på gården. Reglerna är fortsättningsvis stränga och gör att det i praktiken blir svårt att överhuvudtaget hantera och lagra gödseltypen på gårdarna.
De anvisningar som publicerades på måndagen är egentligen inte alls nya. De baserar sig på handels- och industriministeriets beslut om ammoniumnitrat från 1984. Enligt överingenjör Anne-Mari Lähde vid Tukes har man vid beredningen av de nya anvisningarna plockat ut de viktigaste punkterna ur ministeriebeslutet med tanke på hur gödseln skall lagras och hanteras på gårdarna.
Enligt reglerna måste en anmälan om lagringen göras på förhand till räddningsmyndigheterna redan om mängden gödsel överstiger 1 ton. Lagringen måste också alltid ske inomhus och vilka lagerutrymmen som helst duger inte. Utrymmena måste nämligen gå att låsa så att det är omöjligt att bryta sig in utan verktyg.
Väggarna måste också stå emot brandbelastning under 30 minuter, vilket innebär att en vanlig plåtvägg inte duger. Golvet måste vara av betong och material som hö, spannmål eller flis får inte förvaras i samma utrymmen. Lagret får inte heller placeras nära bostadshus. Ett lager på 20 ton gödsel kräver till exempel ett skyddsavstånd på 250 meter till närmaste bostadshus. Det finns också krav på elinstallationerna, de måste vara av skyddsklass IP 54 för att duga.
Det finns stränga krav även på transporterna. Ammoniumnitrat skall nämligen transporteras till gården enligt de regler som gäller för farliga ämnen. På gården är det inte heller tillåtet att transportera mer än två storsäckar i gången på traktorsläpvagnen.
Anne-Mari Lähde berättar att Tukes vid beredningen av de nya anvisningarna har kontrollerat vilka bestämmelser som finns för hanteringen av ammoniumnitrat i andra EU-länder. Enligt henne liknar bestämmelserna i Tyskland till exempel de finländska och även de holländska bestämmelserna är rätt stränga. Hon berättar vidare att många av de övriga EU-länderna planerat att skärpa sina bestämmelser.
De anvisningar som Tukes nu gett ut baserar sig alltså på ett ministeriebeslut från 1984. Arbets- och näringsministeriet planerar att vid årsskiftet börja utarbeta ett nytt beslut om hanteringen av ammoniumnitrat. Enligt Anne-Mari Lähde kommer det beslutet förhoppningsvis att vara klart före juli då ett nytt gödselår inleds.
Även om ammoniumnitrat inte använts inom jordbruket i Finland så används det hela tiden inom sprängämnesindustrin i landet. Det är nämligen ett av de viktigaste råvarorna vid tillverkning av sprängämnen. Tukes anvisningar baserar sig därför på de risker som finns vid den industriella hanteringen av ammoniumnitrat.
Ammoniumnitrat är definitivt inget ofarligt ämne. Flera allvarliga olyckor har hänt på 2000-talet i Europa med ammoniumnitrat som använts som gödsel. Anne-Mari Lähde berättar att 20 människor omkom i Rumänien år 2004 då en lastbilssläpvagn med ämnet exploderade. Vid en transportolycka i Spanien omkom två personer år 2002.
Även på gårdar har det hänt olyckor. I Frankrike skadades 26 personer på en gård år 2003 då brandmän försökte släcka en eld i ett gödselförråd som då exploderade.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab