Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
19.12.2008 / Landsbygdens Folk
Markägarna i Sibbo storskog vill utreda alternativ till nationalpark
De privata markägarna i och kring Sibbo storskog har nu kommit överens om att utreda andra alternativ än att bilda nationalpark av de områden som statsmakten nu äger. Det handlar om drygt 1.720 hektar, medan det område som själva storskogen omfattar är på cirka 7.000 hektar.
På NSP:s Sibboavdelnings initiativ samlades ett trettiotal markägare i början av december på Byagården i Hindsby för att diskutera storskogens framtid.
- Vi ville höra vad markägarna ansåg och på mötet kunde vi bara konstatera att vi alla drog åt samma håll, säger Henrik Lindström i Hindsby. Han är ordförande för den arbetsgrupp som mötet tillsatte med uppgiften att reda ut alternativ till en nationalpark i området.
Bland orsakerna till att markägarna ställer sig kritiska till en nationalpark nämner Henrik Lindström att det statsägda området för det första är för litet för att klara av de folkmängder som väntas vallfärda dit.
- Dessutom så är de statliga ägorna inte ett enhetligt område, utan består av flera utspridda ytor utan förbindelse med varandra, säger han. Redan det och områdets litenhet gör att trycket på de privata ägorna ganska säkert ökar ytterligare. Det igen leder förr eller senare till ett tryck på att också lösa in de privata områdena eller en del av dem. Allt det här kan inte undvika att medföra olägenheter för markägarna, varav åtminstone de flesta är beroende av områdena för sin utkomst.
- Vi vet att storskogen har använts redan länge för rekreation, men vi anser att det inte är ändamålsenligt att försöka locka mer folk hit, fortsätter Henrik Lindström.
Han har själv hela sin gård med åker och skog inom Sibbo storskogs område, så han är inte utan erfarenhet. Enligt honom är det största eller mest akuta problemet det stora antalet personbilar, som ofta är parkerade på måfå längs vägarna och i terrängen.
- Det gör att vi ofta har svårt att komma fram med arbetsredskapen.
Han framhåller vidare att markägarna inte är intresserade av området som spekulationsobjekt för eventuella byggnadsprojekt.
- Vi är inte ute efter att få använda området till något annat än vad vi hittills har gjort, det vill säga idka jord- och skogsbruk.
Vilka alternativen till en nationalpark kunde tänkas bli, är det enligt Henrik Lindström för tidigt att uttala sig om:
- Det är ju det som arbetsgruppen ska försöka få reda på, säger han. Men vi är överens om att något måste göras och då något annat än nationalpark.
Arbetsgruppen har ingen fastslagen tidtabell.
- Men meningen är att vi ska försöka få ut några konkreta förslag under början av nästa år, säger Henrik Lindström.
Tankarna på att bilda en nationalpark i Sibbo storskog fick bland annat aktualitet under det här året i samband med riksdagens behandling av statsbudgeten för nästa år och i ett par budgetmotioner föreslsås anslag för att inrätta en nationalpark i Sibbo storskog. Riksdagen torde behandla båda de här budgetmotionerna i dag fredag i samband med behandlingen av miljöministeriets förvaltningsområde. Antagligen godkänner i alla fall riksdagen budgeten enligt finansutskottets betänkande där ingendera motionen vunnit gehör.
I våras föreslog dessutom en grupp riksdagsledamöter i en lagmotion att Sibbo storskogs nationalpark skulle grundas. I lagmotionen ingick ett förslag om att lösa in nya områden och foga dem till nationalparken. Det skulle enligt förslaget ske på frivillig väg. Riksdagens miljöutskott behandlar ännu lagmotionen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab