Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
19.12.2008 / Landsbygdens Folk
WTO-chefen gav upp
Det blir inget WTO-ministermöte detta år. WTO-chefen Pascal Lamy avblåste i sista minuten förberedelserna för en träff i avsikt att nå ett frihandelsavtal. Lamy måste medge att differenserna är alltför stora.
Under senaste veckas intensiva förhandlingar drog Lamy slutsatsen att den politiska viljan saknas för ett avslut. De förnyade förhandlingsunderlagen, uppskisserade av förhandlingsledarna Crawford Falconer och Luzius Wasescha, räckte inte för att röja undan meningsskiljaktigheterna.
Enligt källor i Genève har förhandlarna stött på patrull inom både jordbruket och samtalen om industriprodukter. USA har bland annat pockat på ett öppnare marknadstillträde för sin bilexport och vissa sektorer inom kemi- och elektronikindustrin. Öppna frågor inom bomullssektorn och detaljerna kring skyddsklausulen för jordbruksprodukter måste ännu lösas innan ramarna för en överenskommelse kan preciseras.
Av Falconers text framgår att jordbruksfrågorna fortfarande genererar betydande meningsskiljaktigheter mellan WTO-parterna. Detta gäller särskilt andelen sensibla produkter, som industriländerna vill skydda mot tullsänkningar.
Det aktuella avbrottet i WTO-förhandlingarna medför att utsikterna för ett frihandelsavtal har blivit ovissare än tidigare. Stats- och regeringschefernas iver att nå ett avtal för att stävja finanskrisen, förefaller att ha runnit ut i sanden. Doha-rundan väntas nu bli fördröjd genom presidentskiftet i USA och det förestående valet i Indien.
WTO-länderna har redan hunnit beskylla varandra för misslyckandet i Genève. Enligt den brasilianska delegationen har USA inte visat tillräckligt stort förhandlingsintresse. Men USA hävdar i sin tur att utvecklings- och tröskelländerna envist stampar på stället utan vilja till eftergifter.
Enligt regeringen i Nya Zeeland kommer Crawford Falconer att fortsätta som ordförande för WTO:s jordbruksutskott. Följaktligen kommer han också i fortsättningen att leda jordbrukssektorns förhandlingar inom Doha-rundan. Det var ursprungligen meningen att Falconer skulle träda tillbaka efter julhelgen detta år. Men handelsministeriet i Nya Zeeland betonar betydelsen av kontinuitet i det svåra förhandlingsläget och vill hålla Falconer kvar vid förhandlingsbordet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab