Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
16.12.2008 / SLC
MM, JSM: Frivilliga nätverk för att främja mångfalden i skogarna
Skogsägare har från och med 2009 en möjlighet att främja mångfalden i skogarna genom frivilliga samarbetsnätverk. Projekten, som finansieras via METSO-programmet, kan vara i alltifrån från några månader upp till fyra år.

I första hand vill man ha nätverksprojekt i form av lösningar med vars hjälp man samtidigt kan trygga mångfalden i skogarna och samtidigt så långt det är möjligt främja landsbygdens livskraft. Inom ramen för projektet kan enskilda skogsägare utveckla mångfalden i sina skogar och den näringsverksamhet inom vilken man drar nytta av skogen samt användningen av skogarna i rekreationssyfte. Målet är att på ett bättre sätt sammanjämka skyddet, vården och den övriga användningen av skogarna. Man söker särskilt efter nya, fräscha modeller.

Genom nätverksprojekten kan man exempelvis främja vården av lundar, närskogar vid bäckar och andra vattendrag eller trädbeväxta ursprungliga miljöer. Inom projekten ryms även underhåll av skogslandskapet eller skogarnas kulturella och rekreativa värden. Ett samarbetsnätverk kan upprättas även om de skogsägare som deltar inte utgör ett enhetligt område.

Projekten kan handla om alltifrån lokalt samarbete på bynivå till nätverk som sträcker sig över flera kommuner. Projektet kan drivas av exempelvis en organisation inom miljö- eller skogssektorn, en byförening, ett idrotts- eller jaktsällskap eller någon annan lokal sammanslutning. Nätverksprojektet kan vara en del av ett projekt som finansieras av Europeiska unionen eller ett landsbygdsprojekt.

Ansökan om finansiering till projekten kan göras under våren 2009 hos miljöministeriet samt jord- och skogsbruksministeriet. En andra ansökningsomgång påbörjas om ett par år. För genomförandet och samordningen av projektet kan METSO-finansiering beviljas till ett belopp på cirka 10 000–100 000 euro. Man hoppas på projekt av alla storlekar och typer.

Ytterligare information:

Miljöråd Mikko Kuusinen, miljöministeriet, tfn 050 3450582, fornamn.efternamn@ymparisto.fi

Miljööverinspektör Marjukka Mähönen, jord- och skogsbruksministeriet, tfn 09 160 54626, fornamn.efternamn@mmm.fi
 
 
Pressmeddelandet kan läsas på: http://www.mmm.fi/sv/index/ministeriet/pressmeddelanden/081216_metso.html
 

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab