Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
12.12.2008 / Landsbygdens Folk
Ingen återbetalning från Yara
Några retroaktiva kompensationer kommer inte på fråga, svarade chefen för Yara Finlands handel Timo Kirjavainen, då SLC uppvaktade bolaget med den skrivelse som 140 österbottniska producenter skrev på i anslutning till ÖSP:s höstmöte.
- Vi har inte tidigare upplevt så många arga samtal under kort tid som efter Yaras senaste beslut om en prissänkning, sade SLC-ordföranden Holger Falck.
- På senhösten märkte vi att priset gått drastiskt ner på världsmarknaden och kom fram till att vi måste fatta ett beslut, sade Kirjavainen. Vi trodde att vi hade gjort ett gott jobb när vi sedan beslöt att sänka priserna rejält. Den uppståndelse som beslutet ledde till var en överraskning för oss.
- Kompensation i efterskott kan vi i alla fall inte betala, det är bäst att en gång för alla göra den saken klar, fortsatte Timo Kirjavainen. Det skulle betyda att vi måste betala kompensation åt alla andra också. Det som har hänt har hänt. De kompensationer som exempelvis har beviljats i Norge baserar sig på mellanhändernas beslut. Yara har inte gått med på något sådant. Däremot håller jag med om att vi måste hitta på nya åtgärder för att säkra en jämn ström av leveranser.
- Om priserna sjunker ytterligare under vintern, kan man då tänka sig att Yara kan gå med på en kompensation med retroaktiv verkan, frågade Mats Nylund.
- Vi kan naturligtvis alltid förhandla, men utgångspunkten är att vi inte tillämpar retroaktiva prissänkningar, svarade Timo Kirjavainen.
Verkställande direktören Heikki Sirviö påpekade att det inte är Yara som sätter priserna på den internationella marknaden.
- De bestäms mycket långt av de beslut som fattas i Kina, USA, Indien och Brasilien, sade han. Mycket beror exempelvis på Kinas export- och prisbeslut. Kina sänkte överraskande priserna drastiskt i höstas. Sådant kan vi inte vara förberedda på. Den finländska marknaden står för cirka 2,5 procent av vår produktion. Om vi skulle betala retroaktivt här, skulle den marknad som står för resten också kunna ställa krav på oss.
140 deltagare i ÖSP:s höstmöte skrev i måndags under ett upprop till Yara där producenterna försöker övertyga koncernen om att kompensation är nödvändig för de producenter som köpt gödsel innan den senaste prissänkningen trädde i kraft. Under den senaste veckan har dessutom ett stort antal jordbrukare varit i kontakt med producentorganisationen och framfört sin åsikt om Yaras förfarande.
SLC:s styrelse anser att Yaras marknadsföring av gödsel under den gångna sommaren och hösten är under all kritik.
I uppropet heter det att jordbrukarnas förtroende för Yara nu är mycket svagt. För att Yaras fabriker även under kommande år ska kunna producera gödsel för den finländska marknaden i en jämn takt under året, borde koncernen inför kommande år hitta lösningar som jordbrukarna kan lita på.
För att jordbrukarna i fortsättningen ska ha förtroende för Yara, borde de som köpt gödsel före prissänkningen kompenseras. ÖSP:s höstmöte och SLC:s styrelse kräver därför att Yara ersätter de trogna jordbrukare som under sommaren och hösten köpt gödsel.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab