Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
12.12.2008 / Landsbygdens Folk
Skogsskattelättnaderna på väg genom riksdagen
Vissa preciseringar innehåller finansutskottets betänkande om regeringens omtalade förslag till temporära skattelättnader vid virkesförsäljning, bland annat på basen av jord- och skogsbruksutskottets utlåtande. Förslaget gick igenom med preciseringarna i riksdagens första behandling i onsdags.
Huvudtanken i regeringens förslag från i somras är att:
- Av inkomsten för virkesförsäljningsavtal som ingåtts under tiden 1 april 2008-31 december 2009 är hälften av det pris som erhålls under tiden den 1 april 2008-31 december 2010 skattepliktig kapitalinkomst.
- Av inkomsten för virkesförsäljningsavtal som ingåtts under tiden 1 april 2008-31 december 2009 är 75 procent av det pris som erhålls under tiden 1 januari-31 december 2011 skattepliktig kapitalinkomst.
- Av inkomsten av virkesförsäljningsavtal som ingåtts under tiden 1 januari-31 december 2010 är 75 procent av det pris som erhålls under tiden 1 januari 2010-31 december 2011 skattepliktig kapitalinkomst.
Dessutom räknas inkomsten från ett avtal om första gallringar under tiden 1 april-31 augusti 2008 som helt skattefri inkomst, om det avtalsenliga priset betalas under tiden 1 april 2008-31 december 2009.
Samtidigt har regeringen föreslagit begränsningar i avdragsrätten. I sitt förslag ville regeringen således att om en utgift, som egentligen inte borde vara avdragsgill, redan har dragits av i en tidigare beskattning så skulle ett motsvarande belopp betraktas som skattepliktig inkomst. Den här begränsningen har finansutskottet slopat.
Vad beträffar utgifter för försäljning där hälften är skattefri föreslår regeringen att bara hälften av utgifterna är avdragbara. När skatteplikten är 75 procent så är också 75 procent av utgifterna avdragbara. Det här ändrade utskottet inte. Men medan regeringen säger att till utgifterna räknas "bland annat" utgifter för avverkning och drivning och utgifter för att göra skogsområden avverkningsdugliga och ytterliga utgifter för resor mellan bostaden och arbetsplatsen har utskottet avgränsat utgifterna.
Således har utskottet tagit bort "bland annat", vilket borde betyda att sådana utgifter som inte uttryckligen nämns borde kunna avdras till sitt fulla belopp. Det borde också gälla utgifter för att göra skogsområdet avverkningsdugligt - så kallade förhandsröjningar - eftersom utskottet har tagit bort dem, vilket bland annat jord- och skogsbruksutskottet yrkade på i sitt utlåtande om propositionen.
Taket i skogsavdraget höjs till 60 procent. Det hade finansutskottet inget att anmärka på. Dessutom så kommer skogsavdragsrätten att gälla för alla skogsägarens skogsfastigheter i stället för per fastighet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab