Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
12.12.2008 / Landsbygdens Folk
Tvärvillkoren är ineffektiva anser EU:s revisionsrätt
Den europeiska revisionsrätten frågar sig om tvärvillkoren är ändamålsenliga i sin nuvarande form. Enligt revisorerna haltar det i efterlevnaden av tvärvillkoren eftersom de inte förvaltas tillräckligt effektivt. Reglerna bör förenklas och förtydligas, rekommenderar revisionsrätten i en rapport som släpptes på tisdagen.
Den europeiska revisionsrätten gjorde under år 2008 en revision av tvärvillkorspolitiken vid kommissionen och i sju medlemsländer, som anses representera olika varianter av EU-jordbruket. Länderna är Finland, Frankrike, Grekland, Nederländerna, Polen, Portugal och Slovenien. Revisorerna besökte länderna på ort och ställe mellan september och november 2007.
EU-revisorerna fann mycket att påtala. Kontroller och bestämmelser varierar från land till land och målen är otydligt definierade. Enligt revisorerna är det oklart vad tvärvillkoren vill uppnå. Den rättsliga ramen är alltför komplex vilket föranleder betydande svårigheter för de medverkande. Systemet med tvärvillkor och politiken för landsbygdens utveckling är dessutom illa anpassade till varandra.
Enligt rapporten tar medlemsländerna inte sitt ansvar att införa ändamålsenliga kontroll- och påföljdssystem. Kontrollen av jordbrukarnas förpliktelser är generellt svag och ibland obefintlig.
Uppdelningen mellan tvärvillkoren och miljövänligt jordbruk är otydlig. Medlemsländernas uppgifter till kommissionen är otillförlitliga. Både antalet kontrollerade jordbrukare och graden av efterlevnad tenderar att överskattas. Några medlemsländer har överhuvudtaget inte formulerat normer för god jordbrukshävd.
Överlappningen mellan miljövänligt jordbruk och tvärvillkor illustreras med några exempel om buffertremsor. Flera medlemsländer genomförde buffertremsor inom ramen för tvärvillkor, men ingalunda alla. Några länder tillämpar buffertremsor i systemen för miljövänligt jordbruk.
Revisorerna räknar upp några exempel. I Finland är buffertremsor på 0,6 meter ett krav för god jordbrukshävd genom normen om markerosion. För betalningar inom miljövänligt jordbruk krävs bredare buffertremsor, på minst en meter.
Frankrike kräver att jordbrukare lämnar 5-10 meter breda ogödslade buffertremsor längs vattendrag för god jordbrukshävd enligt normen om markerosion. Bredare buffertremsor ersätts inom systemet för miljövänligt jordbruk.
I Nederländerna är gödsling inte tillåten på buffertremsor längs ytvatten enligt ett krav som följer av nitratdirektivet. Remsornas bredd varierar mellan 0,25 och 9 meter beroende på gröda och metod att sprida växtskyddsmedel. Inom systemet för miljövänligt jordbruk finns inga buffertremsor.
I Polen finns inga skyldigheter att etablera buffertremsor inom systemet med tvärvillkor, men jordbrukare får ersättning för buffertremsor inom systemet för miljövänligt jordbruk.
De stora olikheterna i påföljdssystemet medför att jordbrukare i olika länder inte behandlas lika vid överträdelser. Exempelvis leder saknade öronmärken på färre än tio svin och fem nötkreatur till en varning i Nederländerna, medan ett enda saknat öronmärke bestraffas i Grekland.
Vid revisionen konstaterades att uppgifter som rapporterades från medlemsländerna hade allvarliga brister. Bland annat de uppgifter som Finland hade lämnat in till kommissionen var ofullständiga och inkonsekventa. Till kommissionen rapporterades en överträdelsefrekvens på 14 procent när det gällde god jordbrukshävd och goda miljöförhållanden. Men en revision av de underliggande uppgifterna visade att frekvensen i realiteten var nästan dubbelt så hög, 27 procent. De finländska myndigheterna kunde inte prestera någon förklaring till detta, påtalar revisorerna.
Generellt sett anser revisionsrätten att tvärvillkoren är ett viktigt inslag i den gemensamma jordbrukspolitiken. Men regelverket kan inte betraktas som ändamålsenligt mot bakgrunden av de nuvarande bristerna i förvaltningen hos kommissionen och medlemsländerna. För att tvärvillkoren ska generera full effekt, måste specifika och mätbara mål skapas som kan omsättas i förpliktelser som går att kontrollera på gårdsnivå. Revisionsrätten rekommenderar därför att reglerna förenklas, förtydligas och rangordnas.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab