Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
12.12.2008 / Landsbygdens Folk
Irland begär hjälp av EU
Den irländska regeringen begär hjälp av EU för att kompensera de svåra förluster som drabbar landets köttsektor som en följd av dioxinskandalen. Dioxiner har påträffats i såväl gris- som nötkött. Irländskt kött har exporterats till åtminstone 25 länder.
I början av veckan meddelade de irländska myndigheterna att minst 100.000 grisar ska dödas och förstöras i dioxinskandalen. Men siffran kommer sannolikt att stiga då situationen börjar klarna. På tisdagen framgick att också nötkött har förorenats.
Landets regering har uppskattat att livsmedel till ett värde av 125 miljoner euro måste återkallas och förstöras, såväl i Irland som i de länder som har importerat köttet. Irland är en viktig exportör av griskött. Det mesta köttet saluförs på den brittiska marknaden, följt av Tyskland, Frankrike, Ryssland och Japan. Övriga storimportörer är Hong Kong, Kina och Nederländerna.
Krisen fick sin början den 19 november, då ett rutinprov från ett köttföretag testades positivt med avseende på dioxinkontaminering. I grisköttet påträffades dioxinhalter som är mellan 80 och 200 gånger högre än de tillåtna gränsvärdena.
I nötköttet uppmättes betydligt lägre dioxinhalter, upp till tre gånger högre än gränsvärdet. Av denna orsak har myndigheterna beslutat att inte återkalla nötköttet. Orsaken till de relativt låga halterna är att kor föds upp mindre intensivt än grisar. Korna äter dessutom en mer varierad kost.
Den irländska myndigheten för livsmedelssäkerhet uppger att skandalen har förorsakats av en förorenad foderblandning. Denna härstammar uppenbarligen från ett företag i sydöstra Irland som återanvänder bageriprodukter. Enligt de första misstankarna kan företaget ha torkat produkterna i oljeeldade torkar som har förorenat fodret.
Irland har via EU:s larmsystem för livsmedel och foder sänt listor över sannolikt förorenade köttpartier, som myndigheterna i de importerande länderna uppmanas att spåra.
Inget av de förorenade partierna har levererats till Finland, uppgav livsmedelssäkerhetsverket Evira på tisdagen. Men eftersom informationen inte är helt entydig, har Evira för säkerhets skull dragit bort ett parti på 30.000 kg griskött som importerades från Irland i september-oktober.
Under år 2008 har inget svinfoder importerats från Irland till Finland, tillägger Evira.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab