Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
5.12.2008 / Landsbygdens Folk
Gårdsstöden betalas ut denna vecka
Landsbygdsverket har betalt årets gårdsstöd, sammanlagt cirka 490,6 miljoner euro, till jordbrukarna. Pengarna betalades på jordbrukarnas konton den 1 och 2 december, d.v.s. genast när det ur EU-finansieringssynpunkt var möjligt att betala. Merparten av jordbrukarna får betalningarna på kontot denna vecka, medan de gårdar som fortfarande är föremål för övervakning får stödet senare. Gårdsstödet har inte förut om åren betalts lika tidigt i december.
Närmare 67.400 gårdar ansökte om gårdsstöd. Gårdsstöd betalas till de gårdar som i medlet av juni innehar areal och stödrättigheter och som följer tvärvillkoren. Moduleringen, d.v.s. nedtrappningen av stöd, minskar beloppet av gårdsstöd med 5 procent.
Samtidigt med gårdsstödet betalades EU:s produktionsbidrag för jordbruksgrödor, bidraget per tacka samt en del av de nationella husdjursstöden. Sammanlagt betalades cirka 51,5 miljoner euro i nordligt husdjursstöd och nationellt husdjursstöd till södra Finland. I produktionsbidrag för jordbruksgrödor betalades fem miljoner euro och i bidrag per tacka 743 000 euro.
Landsbygdsverket skickar information om stödbetalningen till gårdarna som e-brev. Liksom tidigare finns en specificerad uppgift om betalningen av respektive stödtyp i e-brevet. De egentliga stödbesluten torde skickas till gårdarna först på nästa års sida.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab