Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
5.12.2008 / Landsbygdens Folk
Nästa års nationella stödpaket dröjer
- Vi kommer knappast att få ett slutgiltigt beslut om nästa års stödpaket förrän i januari, sade SLC:s verksamhetsledare Tage Ginström till SLC-fullmäktige på mötet i Hagalund i måndags. Det beror i huvudsak på att vi ännu väntar på svar från EU-kommissionen om fortsättningen på det nordliga stödet enligt artikel 142.
Det här gör att det blir bråttom med att hinna få ansökningsblanketter och guider klara nu i vår.
Anslagen i nästa års statsbudget är enligt Tage Ginström emellertid inget problem. Det borde finnas tillräckligt med medel.
Vad gäller det nordliga stödet så har jord- och skogsbruksministeriets tjänstemän förhandlat med EU-kommissionen om innehållet i artikel 142.
- Vår minister har emellertid inte ännu officiellt förhandlat med kommissionären, trots att vi har yrkat på det från producenthåll.
SLC:s förbundsfullmäktigeordförande Stefan Thölix tog för sin del upp planerna på att flytta den nya näringscentralen från Vasa till Seinäjoki och ansåg att inga sakskäl finns som kan motivera en flyttning.
- I dagsläget står vi inför politiska beslut, som allvarligt kan inskränka på vår språkliga service, vår dagliga verksamhet och till och med vår rättssäkerhet. Fungerande tvåspråkiga inrättningar är starkt hotade och man föreslår att enheter spjälks upp.
- En flyttning av vägverket, miljöcentralen och TE-centralen från Vasa till Seinäjoki skulle allvarligt försämra verksamhetsförutsättningarna i kustregionen. Det finns varken praktiska eller ekonomiska sakskäl att genomföra en sådan flyttning. De bakomliggande orsakerna är politiska och språkliga. Att flytta miljöcentralen från kusten där huvuddelen av den skyddsvärda miljön finns, 75 kilometer inåt landet är fullständigt befängt. Bevakningen av markägarnas intressen kommer att försvåras radikalt.
Fullmäktigepresidiet återvaldes enhälligt på mötet i måndags. Det betyder att Stefan Thölix från ÖSP fortsätter som ordförande och Kristian Westerholm från NSP som första viceordförande. Sven-Anders Danielsson från ÅPF fortsätter som andra viceordförande.
Till ordförande i SLC:s styrelse återvaldes Holger Falck med Tom Pehkonen som suppleant, båda från NSP. Till första viceordförande återvaldes Mats Nylund med Tom Jungerstam som suppleant, båda är från ÖSP. Cay Blomberg återvaldes till andra viceordförande med Dick Abrahamsson som suppleant. De är båda från ÅSP.
Från ÖSP återvaldes även Runar Lillandt (suppleant Bo Storsjö) och Tomas Långgård (suppleant Martin Jakas) till styrelsemedlemmar. Från NSP återvaldes Thomas Blomqvist med Henry Wikholm som suppleant och från ÅPF Anders Englund med Jan Salmén som suppleant.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab