Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
5.12.2008 / Landsbygdens Folk
Skogsreviret hoppas på virkeshandeln nästa år trots minskad efterfråga
Nästa års virkesförsäljning kommer att påverkas av den pågående lågkonjunkturen. Det säger revirforstmästare Ragnar Gartz, som är verksamhetsledare för Södra Skogsreviret. Men trots den pågående krisen siktar man på att upprätthålla en någorlunda omfattande virkeshandel även under 2009.
I nuläget håller Södra Skogsreviret på att förnya virkeshandelsavtalen för nästa år. Och redan nu står det klart att försäljningen kommer att påverkas av den pågående krisen och lågkonjunkturen inom skogsindustrin.
- Signalerna från köparhåll är molnbetonade. Det är bara att konstatera. Efterfrågan på skogsindustrins produkter har minskat drastiskt på mycket kort tid. Förändringen har varit överraskande snabb och den försämrade avsättningen kommer att betyda att behovet av virke också minskar.
Enligt Gartz kommer den minskade efterfrågan att slå ut på priserna. Det står klart redan nu, eftersom priserna i de kontrakt som har gjorts för de tre första månaderna av 2009 är några euro lägre än i nuläget.
- Men ur skogsägarnas synvinkel är det positivt att priserna fortfarande är på en klart högre nivå än för två år sedan, men något lägre än rekordåret i fjol.
Det största problemet kommer att bli huruvida efterfrågan på virke blir tillräcklig under det kommande året.
- Trots att marknadsutsikterna kommer att förändras under nästa år, finns det inga konkreta besked på att vi skulle bli tvungna att dra åt handbromsen. Målet är att skapa tillräckliga förutsättningar för att kunna upprätthålla en fungerande virkeshandel också 2009. En möjlighet om efterfrågan på den inhemska marknaden minskar, är att göra exportaffärer.
- Vanligtvis brukar vi inte sälja på export, men ibland har vi lyckats åstadkomma exportaffärer på rundvirke. Men det blir ett alternativ om problemen för virke på hemmamarknaden blir stora.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab