Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
28.11.2008 / Landsbygdens Folk
Nu börjar armbrytningen om det produktionsbundna stödet
Att Finland beviljades undantag i den så kallade hälsokontrollen välkomnades under Österbottens svenska producentförbunds fullmäktigemöte i måndags. Men samtidigt konstaterade församlingen att det fortfarande finns många oklarheter att ta itu med - och att inga eftergifter hädanefter får ske.
- Att vi får ha en del av det produktionsbundna stödet kvar tillsammans med Slovenien var viktigt, och en viktig politisk markering. Men nu gäller det att se hur potten på 57 miljoner ska fördelas. Uppgörelsen är gjord, men det är nu som armbrytningen börjar om hur vi hamnar att fördela knappheten.
Det sa ÖSP:s viceordförande Bo Storsjö i sitt inledningsanförande i ordförande Mats Nylunds frånvaro. Att Nylund hade förhinder berodde på att han deltog i ett möte om stödförhandlingar i Helsingfors.
ÖSP:s verksamhetsledare Jonas Laxåback konstaterade i likhet med Storsjö att det trots de finländska framgångarna i lantbruksreformen, återstår mycket arbete.
- Hittills har vi haft 8,2 procent produktionskopplat stöd, medan det under 2010-2013 blir 10 procent. Det är en förbättring, men förändringen inom mjölksektorn med att systemet med mjölkkvoter försvinner, kompenseras inte i och med det här. Hur som helst öppnar detta för nya finansieringskanaler.
Under fullmäktigemötet enades ÖSP också om ett uttalande adresserat till Jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila. I uttalandet tar man upp det faktum ovan att Finland bland annat inte fick någon ekonomisk kompensation från EU för de effekter som hälskontrollsbeslutet kommer att ha för mjölk- och stärkelsepotatissektorn.
- Hälsokontrollsbeslutet ställer nu fokus på andra förhandlingar. Finland fortsätter förhandlingarna om 142-avtalet med EU-kommissionen. ÖSP:s fullmäktige kräver att jord- och skogsbruksminister Anttila och jord- och skogsbruksministeriet nu inte ger några som helst eftergifter i förhandlingarna då det gäller 142-avtalet, betalningsfullmakterna och stödens koppling till produktionen. Dessa kommer att vara avgörande då nationellt beslut tas om hur hälsokontrollen ska verkställas i Finland, står det i uttalandet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab